Este legal sau nu să spargi geamul unei mașini ca să eliberezi un animal care suferă de căldură?

Autor: David Andrei 15 aug. 2020 Știri auto

Când sunt 35 de grade afară, într-o mașină lăsată în soare, închisă și fără aer condiționat, temperatura poate trece de 50 de grade. Dar ce faci dacă vezi un câine în mașină care suferă din cauza căldurii? Spargi geamul sau nu?

GALERIE FOTO

În statul american Massachusetts autoritățile spun clar și răspicat: DA! Legea îi permite oricărui cetățean să spargă geamul pentru a salva viața unui animal închis într-o mașină. Într-o postare recentă pe Facebook, autoritățile din Massachusetts au tras un semnal de alarmă cu privire la lăsarea animalelor din companie în mașină. Este nevoie de numai 20 de minte pentru ca în cabina unei mașini parcate la soare cu motorul oprit, temperatura să sară de 50 de grade în doar 20 de minute. Este o temperatură la care respirația este semnificativ îngreunată, iar deshidratarea poate surveni rapid. Autoritățile au tras acest semnal de alarmă, pentru că zona a fost lovită de un val de caniculă.

În anul 2016, guvernatorul Charlie Baker a semnat “Actul pentru prevenirea suferinței și morții animalelor”. Este un document oficial care permite cetățenilor să spargă geamurile unei mașini supraîncălzite atunci când observă un animal la bord.

Există însă, un protocol care trebuie urmat. Cel care vrea să salveze animalul trebuie să încerce, mai întâi să-i găsească stăpânul. Dacă nu îl găsește, poate apela numărul de urgență. În cazul în care acesta apreciază că animalul aflat în mașină are nevoie urgentă de ajutor, poate sparge geamul.

Autoritățile anunță că, în ultimul an, în Statele Unite, au fost raportate nu mai puțin de 25 de cazuri în care animale lăsate în mașini supraîncălzite s-au stins din viață. Numărul real însă, este mult mai mare.

Este legal în România să spargi geamul unei mașini pentru a salva un animal?

Nu există o lege care să reglementeze această situație în România. Ce poți face însă, dacă ești martorul unei astfel de situații?

Poți încerca să găsești proprietarul mașinii. În cazul în care autoturismul se află în parcarea unui centru comercial, poți apela la administratorii acestuia pentru transmiterea unui mesaj care să se audă în toată clădirea.

Poți suna la 112 și poți cere ajutorul.

În ultimă instanță, niciun iubitor de animale nu ar trebui să se supere și nici să depună plângere pentru vandalism, dacă spargi un geam lateral pentru a-i salva prietenul patruped care suferă de căldură în mașina supraîncălzită.

 

Please remember that leaving pets in hot cars can be deadly, even with windows open. If you see a pet in a hot car, call…

Posted by Massachusetts State Police on Tuesday, 11 August 2020

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide