Legătura dintre BMW iX și cel mai puternic laser din lume, instalat la Măgurele

Autor: George Cristea 12 aug. 2021 Știri auto

Cei care se întreabă care este legătura dintre BMW iX și cel mai puternic laser din lume, instalat la Măgurele, au acum răspunsul. Cel mai avansat model bavarez a fost lansat în România în sala experimentală unde s-a măsurat cel mai puternic impuls laser din lume, cu o putere de 10 PW.

Intră în Galeria FOTO

Prezentarea noului model a avut loc la Institutul ELI-NP de la Măgurele. Noul model este deja disponibil pentru comenzi cu un preț de început de 78.838 Euro cu TVA pentru iX xDrive40, preţ fără programul Rabla Plus. Livrările vor începe în România spre finalul acestui an.

Un spectacol de lumini, proiecţii 3D mapping şi o coloană sonoră specială au evocat ideea unui accelerator de particule sau un impuls LASER, cu BMW iX amplasat în spaţiul central. Schema de culori a proiecției a împrumutat elemente din lumina de interior a noului model, în timp ce reprezentarea grafică în sistemul BMW iDrive a Asistentului Personal Inteligent s-a regăsit în proiecţia showului. Coloana sonoră, a folosit discret elemente din sunetul de rulare BMW iX creat de echipa BMW i.

BMW iX, lansat în România lângă cel mai puternic laser din lume, instalat la Măgurele

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physic (ELI-NP) este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume. A fost dezvoltat la Măgurele în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Proiectul dispune de două sisteme care dezvoltă cele mai puternice impulsuri laser din lume, cu o putere măsurată de 10 PW (10 milioane de miliarde Watt) fiecare, echivalentul a 10% din puterea Soarelui care ajunge pe Pământ.

BMW iX este un automobil care stabilește multe premiere importante în industrie. Continuând filozofia BMW i, este un etalon de dezvoltare durabilă – de la energia din surse regenerabile locale folosită în producţie la folosirea unor celule de baterii cu numai 10% cobalt sau motoare electrice care nu utilizează pământuri rare.

BMW iX este primul automobil care vine cu un sistem radar faţă, cu o rază de funcţionare de 300 m, aproape dublu faţă de standardul industriei actuale, şi, fără precedent, cu funcţionare pe niveluri orizontale. O altă premieră pentru industrie este camera video frontală, cu rezoluţie de 8 MP pentru sistemul de senzori. În total, pachetul de senzori dispune de cinci camere video, cinci senzori radar şi 12 senzori ultrasunet.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide