Legendarul model Renault 5 aniversează 50 de ani în cadrul Salonului Retromobile Paris 2022

Autor: Mihai Morcovescu 17 mart. 2022 Știri auto

Producătorul francez de automobile celebrează 50 de ani ai modelului Renault 5 în cadrul Salonului Retromobil de la Paris. Oficialii mărcii anunță că 2022 va fi un an plin de evenimente care vor marca jumătate de secol de viață pentru legendarul model.

Renault 5, un model de legendă pentru marca franceză

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Renault 5 reprezintă un reper important în istoria „rombului”, care și-a pus amprenta asupra brandului și a unei epoci din industria auto. Lansat în premieră în 1972, hatchback-ul cu 3 uși s-a adaptat perfect noilor cerințe ale clienților vremii ai mașinilor produse de constructorul francez.

A fost conceput ca o „mașină multifuncțională”, atât pentru oraș, cât și pentru călătoriile pe distanțe mai luni, „5” a fost atractiv pentru toate categoriile de clienți datorită formelor sale rotunjite și a liniilor soft.

Hayon-ul practic și protecţiile sale din plastic, inovatoare pentru acea vreme, i-au permis să cucerească o nouă clientelă, în special din rândul femeilor și tineri care îi apreciau latura jucăușă. Astfel, s-a impus rapid, atât din punct de vedere estetic, cât și în ceea ce privește plăcerea de a conduce.

În același timp, hatch-ul oferea în premieră pentru industria auto, o gamă foarte variată de versiuni. A avut o varietate atât de mare de versiuni, încât oricine putea găsi o variantă pe placul său.

Între 1972 și 1985, s-a vândut în peste 5,5 milioane de exemplare pe cinci continente. A fost un model atât de reușit încât, în 1980, a fost a doua cea mai vândută mașină din lume. În Franța a fost automobilul cu cele mai mari vânzări în perioada 1974-1983.

Retromobile Paris 2022 găzduiește cele mai frumoase modele Renault 5

Standul Renault din cadrul Salonului Retromobile Paris 2022 este dedicat în întregime legendarului model. Standul dedicat lui Renault 5 este amenajat astfel încât devine replica logo-ului R5 realizat pentru aniversarea a 50 de ani.

Cu o suprafață de 820 de metri pătrați, spațiul găzduiește douăsprezece versiuni Renault 5 iconice. Modelele originale, selectate din colecția Renault Classic, îi vor purta pe vizitatori într-o călătorie prin istoria lui Renault 5. De la modelul „L” produs în anul 1972, până la descendentul său din 1990, Supercinq Baccara.

Mașinile sunt poziționate în cadrul standului astfel încât formează numărul 50. Modelele plasate în jurul cifrei 0 au toate culori vibrante, subliniind starea de spirit caracteristică lui Renault 5. Mergând mai departe, mașinile poziționate pe cifra 5 urmăresc istoria modelului, de la primele sale versiuni și până la demnul său descendent Supercinq.

Sporturile cu motor și-au avut întotdeauna locul lor bine definit în istoria brandului din Hexagon, iar modelul Renault 5 nu face excepție. Designul modelelor sale sport și de competiție a fost unui emblematic pentru francezi. De altfel, în cadrul salonului sunt expuse câteva modele reprezentative pentru istoria modelului.

Din dorința de a realiza o punte între trecut și viitor, francezii au expus unul lângă altul un exemplar Renault 5 electric din 1974 și unul Renault 5 Prototype. Este pentru prima dată când publicul din Franța are ocazia să vadă pe viu viitorul model cu emisii zero bazat pe popularul model Renault.

Viitorul model electric Renault 5 își va face debutul în cursul anului 2024. Acesta va fi produs la fabrica din Douai (Franța), în cadrul hub-ului ElectriCity.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Renault


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide