Lexus RZ450e, primul model electric din istoria mărcii, va debuta pe 20 aprilie

Autor: Mihai Morcovescu 09 apr. 2022 Știri auto

După o campanie de promovare întinsă pe mai multe luni, Lexus a anunțat data la care va dezvălui primul său model complet electric. Astfel, noul SUV cu emisii zero RZ450e își va face debutul oficial în ziua de 20 aprilie ca un automobil elegant, orientat către performanță.

Noul Lexus RZ450e va dispune de tehnologie „steer-by-wire”

Lexus RZ450e a fost previzualizat într-o formă pre-producție la sfârșitul lui 2021. Atunci, niponii au prezentat 15 modele electrice complet noi pe care le vor lansa în următorii ani.

Noul SUV nipon a fost dezvoltat pe o variantă îmbunătățită a platformei e-TNGA. Aceasta este deja folosită de modelele Toyota bZ4x și Subaru Solterra. Ca dimensiuni, acesta va fi similar cu actualul crossover NX. Din punct de vedere vizual va fi foarte apropiat de conceptul prezentat în decembrie 2021.

Asemenea „fraților” de la Toyota și Subaru, RZ450e va avea o gardă la sol mai mică decât un SUV tradițional. De asemenea, va prezenta o serie de noi detalii de design pe care le-am văzut pentru prima dată pe acel concept.

Spatele, însă, va fi radical schimbat comparativ cu celelalte două modele. Astfel, în loc de două stopuri distincte va exista o bandă luminoasă LED, care se va întinde până pe aripile posterioare. În plus, la extremitățile barei de protecție, în spatele roților, vor exista prize de aer.

Viitorul rival pentru Audi Q4 e-Tron va dispune de tehnologie „steer-by-wire”. De asemenea, rigiditatea crescută a caroseriei și sistemul de tracțiune integrală „Lexus Direct4” complet variabilă vor face ca noul RZ450e să ofere „o manevrabilitate și o ținută de drum incredibile”, așa cum spun niponii. De altfel, Lexus va folosi această configurație pe viitoarele vehicule electrice, sugerând că fiecare va folosi o două motoare electrice.

Japonezii ne dezvăluie cu această ocazie și postul de condus de pe noul RZ 450e. Șoferul va beneficia de un instrumentar de bord complet digital și de un ecran central de 14 inch pentru sistemul de infotainment. Acesta este preluat de pe noul NX. De asemenea, se remarcă planșa de bord orientată către șofer.

Dar, detaliul care atrage atenția este volanul de tip manșă. Acesta amintește de volanul de pe modelul Tesla Model X. Din primele informații, ar putea fi oferit standard pe noul RZ 450e. Pe modelul Toyota bZ4X poate fi comandat doar opțional.

Sursa: Autocar

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide