Linia de cale ferată dintre Gara de Nord și aeroportul Otopeni intră în reparații la mai puțin de un an de la inaugurare

Autor: Cristian Agatie 08 sept. 2021 Știri auto

Linia de cale ferată dintre Gara de Nord și aeroportul Otopeni intră în reparații la mai puțin de un an de la inaugurare. CFR SA a anunțat că pe 15 septembrie va demara un program de reabilitare a șinelor pentru a evita restricțiile de viteză din perioadele de caniculă.

Intră în Galeria FOTO

Linia de cale ferată dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni nu a ajuns încă la un grad de utilizare eficient, dar are deja nevoie să intre în reabilitare. Lucrările încep pe 15 septembrie și presupun introducerea de șină continuă sudată pentru a evita deformările din perioadele de caniculă. Sistemul este folosit cu succes la șinele de tramvai.

Ministrul demisionar al Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat cu prilejul depunerii bilanțului că reparațiile erau necesare pentru că în prezent calitatea șinelor nu se ridică la nivelul așteptărilor.

„Linia nu e comodă, adică trenul se zgâlțâie destul de tare, are 100 de km/h, dar este în parametrii tehnici. Vor începe din 15 septembrie un program de reabilitare pe închideri de noapte – întâi vor înlocui elemente -, iar apoi pe închideri mai lungi de noapte cu deviere prin ramificația Buciumeni vor face reparații capitale. Programul de reabilitare va fi cu șină sudată continuă, adică felul acesta de șină care nu mai are restricții la căldură… ne-am gândit și la asta”, a precizat Drulă.

Linia de cale ferată dintre Gara de Nord și aeroportul Otopeni intră iar în reparații. Ce se întâmplă?

Conexiunea pe calea ferată între cele două porți de intrare ale Bucureștiului nu a fost foarte populară, trenurile circulând mai mult goale. Este și motivul pentru care operatorii privați s-au retras de pe acest traseu, eficiența economică fiind nesustenabilă. Totuși, în ultima perioadă, numărul călătorilor a crescut semnificativ, odată cu deschiderea stațiilor noi din Otopeni și Mogoșoaia.

„Am ajuns, cred, la zi undeva în zona de 700 de mii de pasageri anualizat pentru această linie. Trenurile sunt folosite, deservesc şi zona periurbană cu opriri la Otopeni şi la Mogoşoaia. Ăsta este modelul pe care trebuie să îl promovăm”, a mai spus Cătălin Drulă, citat de Agerpres.

Primul tren între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni a circulat pe data de 13 decembrie 2020. Cifra nefastă nu i-a purtat noroc, se pare, pentru că în ianuarie linia a avut nevoie deja de reparații, motiv pentru care trenurile nu au putut circula timp de trei săptămâni.

Noua cale ferată spre aeroport porneşte din zona de racordare (fosta Haltă Odăile) pe aproximativ 600 de metri, traseul continuă cu o zonă de consolidare, în lungime de 900 de metri şi un viaduct de 1,52 kilometri, care supratraversează DN1, până la noua staţie de călători, de la Terminalul Sosiri Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”. Transportul feroviar dintre aeroport şi Gara de Nord durează între 20 şi 23 de minute.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide