Lucrări pe DN1, cel mai circulat drum din țară. CNAIR vrea să-l facă mai sigur

Autor: David Andrei 08 dec. 2020 Știri auto

Vor avea loc lucrări pe DN1, cel mai circulat drum din țară. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere plănuiește să facă drumul spre munte mai sigur.

GALERIE FOTO

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a depus deja o cerere de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru efectuarea lucrărilor. CNAIR intenționează să facă astfel mai sigur drumul către stațiunile montane. Este cel mai circulat drum al țării, dar și cel pe care au loc cele mai multe accidente.

Potrivit CNAIR, măsurile pentru combaterea evenimentelor rutiere și de îmbunătățire a siguranței circulației presupun amenajări ale sectoarelor de drum pentru un număr total de 11 amplasamente.

Compania Națională de Drumuri va desfășura următoarele lucrări:

  • Amenajarea și îmbunătățirea intersecțiilor cu drumurile laterale;
  • Amenajarea și îmbunătățirea facilităților de parcare și a stațiilor pentru transportul public;
  • Măsuri de reglementare a vitezei la intrările în localități;
  • Separarea traficului prin zone mediane;
  • Amenajări de sensuri giratorii, insule denivelate;
  • Îmbunătățirea sistemului de iluminat și de evacuare a apelor;
  • Îmbunătățirea instalațiilor de siguranță pasivă.

Își vor face apariția pe DN1 34.069 de metri de trotuare amenajate, 90 de treceri de pietoni cu refugiu central, 9 întoarceri în U și alte 5 girații. Lucrările include încă 17.146 de metri de parapet separator între cele două sensuri de circulație.

Fondurile vor fi furnizate prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totală a acestui proiect se rdiică la 43,55 milioane de lei. 85% din această sumă (31 milioane de lei) reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltarea Regională. Restul de 15% (5,5 milioane de lei) va fi contribuție națională.

DN1, cel mai periculos drum din România

Peste 50.000 de vehicule trec zilnic pe DN1. Potrivit statisticilor, tot acolo au avut loc aproximativ 20% dintre accidentele grave din 2018. 89 de persoane și-au pierdut viața în 491 de accidente. În total, în urmă cu doi ani, au avut loc acolo 587 de accidente.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide