Lucrările la Autostrada Moldovei A7 încep fără un contract semnat pentru supervizarea execuției

Autor: Mihai Morcovescu 20 aug. 2022 Știri auto

Lucrările de construcție la lotul 1 de pe Autostrada Moldovei A7, tronsonul Ploieşti – Buzău, vor demara la data de 22 august. Lucrările pentru această autostradă încep, însă, fără a exista un contract semnat pentru supervizarea execuției. În momentul de față, consultanța este asigurată de CNAIR, prin Regionalele București și Buzău.

În aceste condiții, în cazul unui litigiu financiar sau tehnic între constructor și beneficiar, consultantul trebuie să asigure imparțial rezolvarea problemelor. Practic, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, care este beneficiarul lucrării, va avea temporar și rol de consultant. Licitația pentru contractarea firmei de specialitate se află încă în faza de evaluare a ofertelor.

Autostrada A7 va avea în total aproape 440 de kilometri

Supervizarea execuției lucrărilor înseamnă furnizarea de servicii de supervizare de înaltă calitate. Acest lucru este valabil atât în timpul perioadei de execuție, cât și pe parcursul perioadei de garanție a lucrărilor.

Se urmărește corecta utilizare a fondurilor disponibile și se asigură că antreprenorul va executa lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale. Cele mai importante aspecte se referă la durata, cantitatea, calitatea și costul lucrărilor, notează Economedia.ro, citând CNAIR. Compania de drumuri va desemna consultantul la sfârșitul lunii, însă contractul poate fi semnat doar dacă nu se vor depune contestații.

În același timp, pentru lotul 3 Pietroasele-Buzău, CNAIR reevaluează ofertele. Câștigătorul contractului pentru supervizare va fi anunțat tot la sfârșitul lunii. Lucrările de execuție la lotul 2 Mizil-Pietroasele, care este în lungime de 28 de kilometri, au demarat pe 11 august. Responsabilă cu execuția lucrărilor este firma bulgară TRACE.

Lucrările de decopertare, de deminare, etc. vor dura aproximativ două luni. Pentru primul lot, Ploiești-Mizil, care măsoară 21 de kilometri, compania italiană Pizzarotti ar urma să demareze lucrările pe 22 august. Asocierea de constructori români şi italieni are la dispoziţie 20 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Acestea includ 14 poduri şi un pasaj suprateran care are o lungime totală de 550 de metri.

Autostrada A7 va avea în total aproape 440 de kilometri și se va întinde de la Ploieşti până la Siret, la graniţa cu Ucraina. Valoarea totală a contractului este de 1,46 de miliarde de lei (fără TVA) şi este finanţat prin PNRR.

Secțiunea Ploieşti-Buzău este prima din această autostradă și va asigura legătura dintre Muntenia şi Moldova. Pentru prima secțiune Buzău-Focșani, unde constructor a fost desemnat UMB, CNAIR a suspendat licitația pentru supervizare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: CNAIR


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide