Lucruri de care trebuie să ai grijă dacă ai un SUV. Cum să prelungești durata de viață a mașinii tale

Autor: Ionuț Vîlciu 02 nov. 2022 Știri auto

SUV-urile sunt cele mai populare vehicule ale momentului. Chiar dacă sunt niște mașini fizic mai mari, asta nu înseamnă că nu au nevoie de o îngrijire corectă.

Orice mașină are nevoie de îngrijire, indiferent de dimensiuni sau de combustibilul pe care îl folosește. Fiecare mașină este un ansamblu de componente și, câteodată, ele mai și cedează. Este legea firii, uzura cauzează cedarea. Este valabil și pentru vehiculele de tip SUV. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi care să ajute la prelungirea vieții mașinii dumneavoastră. De asemenea, am pregătit și câteva sfaturi specifice pentru SUV-uri.

Utilizați anvelopele corecte

Nu este un mister că trebuie să folosim anvelopele cu specificațiile potrivite pentru mașina noastră. Acestea trebuie să fie în conformitate cu specificațiile oferite de producător, dar și să se afle în stare bună. În cazul SUV-urilor, anvelopele joacă un rol cu atât mai important. Dat fiind faptul că multe vin cu sistem de tracțiune integrală, anvelopele pot fi un factor decisiv în funcționarea acestuia. În primul rând, trebuie ca dimensiunile să fie respectate. În al doilea rând, este indicat să existe același model de anvelopă la fiecare colț al mașinii. De asemenea, este bine și ca acestea să fie alternate între punți, dacă acest lucru este posibil, pentru o uzură uniformă. Uzul de anvelope neconforme poate degrada sau chiar defecta sistemul de tracțiune integrală.

Schimbați fluidele în mod regulat

La fel ca orice altă mașină, este nevoie de schimburi regulate ale fluidelor. Printre acestea se numără uleiul, fie el din motor sau din cutia de viteze, antigelul, lichidul de frână sau servo. La SUV-uri și la mașinile cu tracțiune integrală, în general, mai există și uleiul din diferențiale și din cutia de transfer. Este o operațiune în plus, dar care este foarte importantă, deoarece aceste componente asigură funcționarea întregului sistem. Dacă una dintre aceste componente se strică, reparațiile pot fi costisitoare, mult mai costisitoare decât un schimb de ulei.

Verificați frânele

Datorită masei mai mari pe care SUV-urile o au, impactul asupra sistemului de frânare va fi și el mai mare. Este bine să avem în vedere sistemul de frânare al oricărei mașini. În definitiv, ține de siguranța noastră să avem grijă ca acesta să se afle într-o stare bună de funcționare.

Suspensia unui SUV are mai mult de îndurat

Se aplică același principiu ca la sistemul de frânare, anume masa mai mare. Dat fiind faptul că sunt mașini mai grele, pot exista cazuri în care componentele suspensiei se pot uza mai repede. Verificați brațele suspensiei, arcurile și amortizoarele.

Șasiul nu trebuie neglijat

În cazul în care aveți un SUV cu caroseria separată de șasiu, cum ar fi o Toyota Land Cruiser, trebuie să aveți grijă ca acesta să fie în stare bună. Această structură susține toate componentele mașinii, inclusiv caroseria, și trebuie să fie cât mai solid. A nu se confunda cu mașinile cu caroserie autoportantă, cum este, spre exemplu, BMW X5.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide