Nokian anunță construirea unei uzine de anvelope la Oradea

Autor: Adrian Somai 02 nov. 2022 Știri auto

Nokian a anunțat public că va construi o uzină de anvelope în România, constructorul finlandez de anvelope indreptându-și atenția către Oradea pentru această investiție. După izbucnirea războiului din Ucraina, nordicii s-au văzut puși în situația de a își închide uzina din Rusia. Astfel, toată producția de acolo va fi mutată treptat în noua uzină ce urmează să fie construită în țara noastră.

Fabrica Nokian de la Oradea va produce anvelope destinate vehiculelor de pasageri, aceasta urmând să fie prima uzină din industrie cu zero emisii de CO2. Constructorul finlandez de anvelope a anunțat că va investi aproximativ 645 de milioane de euro în această fabrică, o parte din aceste fonduri urmând să fie amortizate prin vânzarea uzinei din Rusia către un producător local de petrol. Uzina din Rusia avea o capacitate de producție de 17 milioane de anvelope pe an și va fi vândută pentru o sumă de 400 de milioane de euro.

Finlandezii și-au îndreptat atenția către Oradea grație avantajului geografic pe care îl are orașul, fiind poziționat foarte aproape de granița cu Ungaria și implicit cu Europa Centrală. În plus, la această decizie a mai cântărit și disponibilitatea unor surse de energie verde în apropiere. Oficialii constructorului nordic de anvelope susțin că Oradea va ajuta compania să își redreseze producția după șocul suferit în urma închiderii operațiunilor din Rusia.

Nu este prima uzină de anvelope din România

Așa cum spuneam și în rândurile anterioare, uzina Nokian din România va fi prima din industrie cu zero emisii de dioxid de carbon. Fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope pe an, în cadrul acesteia urmând să lucreze 500 de persoane. Potrivit estimărilor actuale, uzina ar urma să devină operațională începând cu a doua jumătate a anului 2024.

România s-a dovedit a fi o țară extrem de atractivă pentru constructorii de anvelope, cele mai mari nume din această industrie desfăsurându-și activitatea aici. Mai exact, Continental, Pirelli și Michelin sunt alte trei nume cu greutate din această industrie care produc anvelope în România.

Sursa: Biziday 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide