Explicația unui polițist: cum ar fi procedat în cazul șoferului care a fugit de sub nasul forțelor de ordine

Autor: Adrian Somai 01 nov. 2022 Știri auto

Imaginile incredibile care surprindeau un șofer bucureștean demarând în trombă de lângă Poliție și alți câțiva jandarmi care nu reușiseră sub nicio formă să îl scoată din mașină au devenit virale la mijlocul săptămânii trecute, făcând înconjurul televiziunilor și nu numai. Șoferul fugar a fost prins în cele din urmă după 11 ore, fiind plasat acum sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4.

Nu sunt puțini cei care s-au declarat contrariați de incapacitatea forțelor de ordine de a îl scoate din mașină pe șoferul recalcitrant, o întreagă dezbatere pornind de la acest subiect. Youtuberul Tavi Perțea, polițist de meserie, a reacționat la rândul lui referitor la acest incident, explicând într-un clip video cum ar fi reacționat el într-o asemenea situație.

În primul rând, Tavi Perțea susține că orice polițist ar trebui să fie pregătit de un asemenea incident, întâmplări similare cu șoferi recalcitranți fiind uzuale peste tot în țară. Apoi, el explică că poziția polițistului într-un astfel de caz este destul de delicată. Motivul este unul cât se poate de simplu: nerespectarea indicațiilor polițistului rutier reprezintă o contravenție, ceea ce înseamnă că polițistul nu are voie să folosească forța pentru a scoate șoferul din mașină. Atunci, ce este de făcut?!

A procedat corect polițistul sau nu?

Așa cum poate fi observat și în imagini, polițistul a încercat într-o primă fază să blocheze mașina, măsură pe care și Tavi Perțea o consideră corectă și oportună într-o astfel de situație. Youtuberul susține însă că polițistul s-a pus singur în pericol atunci când a decis să treacă prin spatele mașinii, riscând să fie lovit în orice moment.

Dând ca exemplu întâmplări similare prin care a trecut, Tavi Perțea spune că dacă ar fi fost în cazul polițistului în cauză ar fi pus mâna pe arma din dotare și ar fi transmis șoferului că o va folosi în cazul în care o manevră necontrolată ar acestuia ar pune în pericol pe cineva. Până la folosirea armei, polițistul explică însă că ar mai fi putut apela la spray-ul iritant lacrimogen din dotare. De asemenea, este adusă în discuție și o bandă cu cuie, aflată în dotarea Poliției, care ar fi putut fi pusă în fața și în spatele mașinii pentru a împiedica mișcarea acesteia.

Utilizarea armamentului din dotare

Mai departe, Tavi Perțea ține să aducă în discuție riscul pe care și l-ar asuma un polițist în cazul în care ar decide să folosească arma din dotare atunci când consideră că un șofer pune în pericol viețile celor din jur. Făcând uz de armă, polițistul ar putea ajunge în situația de a avea probleme și de a fi pedepsit mult mai grav decât șoferul care a provocat, de fapt, întregul incident. Astfel, polițistul se regăsește într-o situație extrem de delicată în care trebuie să decidă într-o fracțiune de secundă ce este mai important în situația de față.

În concluzie, Tavi Perțea consideră că scoaterea pistolului din toc și somarea șoferului să coboare din automobil ar fi putut rezolva această situație delicată. Văzând forțele de ordine că sunt dispuse să folosească armamentul, cei mai mulți răufăcători realizează situația în care se află și se opresc pentru a nu își face mai mult rău. În același timp însă, polițistul ține să evidențieze faptul că utilizarea armamentului din dotare trebuie să se facă gradual, în funcție de evoluția situației.

VIDEO:

Sursa: YouTube

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: YouTube Tavi Pertea


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide