Mașina electrică Lightyear 0 a intrat în producție. Modelul este pus în mișcare de energia solară

Autor: Marius Vișan 04 dec. 2022 Știri auto

Lightyear urma să fie prima companie care să livreze o mașină solară de serie, omologată pentru circulație rutieră. Această așteptare a fost îndeplinită la 30 noiembrie, când primul Lightyear 0 a părăsit liniile de asamblare ale Valmet Automotive.

În mod curios, aceeași companie finlandeză va fabrica și Sono Sion (un alt model care va funcționa cu energie solară) începând cu a doua jumătate a anului 2023.

Lightyear a anunțat că va fabrica o singură unitate Lightyear 0 pe săptămână până când își va mări producția în primul trimestru din 2023. Deși poate părea un ritm destul de scăzut, țineți cont de faptul că Lightyear 0 va costa 250.000 de euro bucata. În plus, vor fi fabricate doar 946 de unități, scrie Autoevolution.com.

Automobilul, care are panouri solare curbate pe capotă și pe acoperiș, este capabil să ruleze două luni fără să se încarce în Amsterdam, în timpul verii, și chiar șapte luni în Portugalia.

Energia obținută de la soare va adăuga până la 70 km de autonomie în fiecare zi

Dacă Valmet ar produce 18 unități pe săptămână, ar avea nevoie de doar un an pentru a livra toate Lightyear 0 pe care a decis să le facă pentru a le păstra exclusivitatea. Producția lui Lightyear 0 să se încheie doar atunci când compania olandeză va fi pregătită să înceapă fabricarea lui Lightyear Two. Modelul de serie ar trebui să sosească abia în 2025.

Companie a publicat planul general pentru mașinile solare în august 2022. Acesta afirmă că Lightyear 0 o va ajuta să strângă bani pentru a dezvolta Lightyear Two, un vehicul cu obiective destul de ambițioase. Acesta ar trebui să coste 30.000 de euro și să ofere o autonomie de două ori mai mare decât orice altă mașină electrică cu același pachet de baterii.

Mașinile alimentate cu energie de la soare au reușit cu greu să depășească stadiul de prototip din cauza suprafeței mari pe care o necesită panourile solare, cu toate acestea Lightyear 0 este dovada că provocările au fost depășite.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Valmet Automotive - Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide