Mașina electrică cu pile de combustie cu hidrogen: preț și autonomie

Autor: Promotor 17 mart. 2022 Știri auto

Hidrogenul nu este o sursă nouă de energie.

A fost utilizat pe scară largă de mai bine de un secol și este acum recunoscut că sursă de energie viabilă pentru autovehicule. Mașinile care folosesc hidrogen au potențialul de a elimina emisiile de carbon și de a reduce dependență de rezervele mondiale tot mai reduse de combustibili pe baza de petrol.

Mașinile electrice cu pilă de combustie cu hidrogen sunt ușor de realimentat, oferind o autonomie de peste 500 km și fără a emite nimic altceva decât apă.

În loc să fie alimentate cu energie electrică stocată într-o baterie, vehiculele cu pilă de combustibil cu hidrogen își produc electricitatea printr-o reacție chimică între hidrogen și oxigen în pile de combustibil. Realimentarea rezervoarelor de hidrogen durează mai puțin de cinci minute.

Vehiculele electrice cu celule de combustibil cu hidrogen precum Toyoa Mirai sau Hyundai Nexo sunt doar începutul

Hyundai Nexo (alimentat cu hidrogen) poate parcurge aproximativ 330 mile sau 550 km, la fel ca o Tesla. Cu toate acestea, este greu de spus cu exactitate autonomia de deplasare a acestor mașini.

Depinde de o serie de parametri, cum ar fi numărul de pasageri din mașină, dacă aerul condiționat este pornit sau oprit, dacă mașina se află pe o șosea înclinată sau stă în traficul din centrul orașului, dar și de tipul de vehicul în sine… De aceea, diferite persoane au raportat experiențe diferite.

Cu toate acestea, deoarece mașinile pe hidrogen au un sistem de stocare a energiei foarte dens, acestea reușesc de obicei să parcurgă distanțe mai mari.

Intră în GALERIA FOTO

Au existat și recorduri. În 2021 un Hyundai Nexo a bătut recordul de autonomie pentru o mașină cu hidrogen ajungând la de 778 de kilometri, cu un singur plin.

Tot anul trecut, o Toyota Mirai a stabilit un record mondial de autonomie pentru vehiculele alimentate cu hidrogen: 1.003 km cu un singur plin.

Conform site-ului Km77.com, un exemplar Hyundai Nexo are un preț de aproximativ 72.250 de euro, pe când o Toyota Mirai costă aproximativ 72.000 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide