O mașină a fost fulgerată în trafic. A rămas fără electricitate iar cauciucurile au explodat – VIDEO

Autor: Marius Vișan 07 iul. 2021 Știri auto

O cameră de bord a surprins momentul în care o mașină a fost fulgerată în trafic.

Clipul a fost filmat de curând în Kansas, SUA, în mijlocul unei furtuni puternice. Jeep-ul poate fi văzut apropiindu-se de o intersecție când, dintr-o dată, mai multe fulgere îl lovesc.

Mai întâi stopurile SUV-ului se sting, deoarece, probabil, sistemele sale electrice au cedat. În plus, se poate vedea că mașina se apleacă ușor după ce se aud pocnituri, indicând că anvelopele au explodat. Persoana care a încărcat videoclipul menționează că în mașină se afla un cuplu cu trei copii. Din fericire, toate persoanele au scăpat tefere.

A fi lovit de fulgere este unul dintre cele mai terifiante lucruri imaginabile, dar mașinile sunt un loc relativ sigur, datorită curentului care este direcționat de învelișul metalic spre pământ.

VIDEO cu mașina fulgerată în trafic

Maşină lovită de fulger: Cum te protejezi în cazul unei furtuni?

În cazul ideal, energia eliberată de fulger „curge” în jurul maşinii, curentul electric fiind condus de caroseria metalică. Nu toate maşinile se comportă similar, însă, iar unele nu dispun de o cuşcă Faraday – cabrioletele cu acoperiş din pânză fiind un exemplu în acest sens. De asemenea, sunt maşini care au părţi ale caroseriei realizate din materiale compozite, care nu conduc foarte bine curentul electric, acestea fiind cele mai afectate în cazul unui trăsnet.

O parte din energia eliberată de fulger curge prin cablurile sistemului electric al maşinii şi părţile metalice din interior. Inclusiv comenzile radioului, eventualele încărcătoare pentru telefon, mânerele uşilor, pedalele, volanul. De aceea, nu este o idee bună să atingi cu mâna părţile metalice din interior în timpul unei furtuni cu fulgere şi trăsnete.

Dacă nu ai posibilitatea să te adăposteşti într-o clădire solidă, o maşină cu caroserie metalică va oferi o protecţie bună în cazul în care eşti surprins de o furtună cu fulgere. Dacă maşina este în mers, cel mai bine este să opreşti în afara drumului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Live Storms Media / YouTube


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide