Țara în care orice mașină nouă va fi obligatoriu dotată cu o cutie neagră

Autor: Elena Luchian 02 iul. 2021 Știri auto

Cutie neagră obligatorie pentru orice mașină nouă. Este o normă care se va aplica începând cu luna iulie a anului viitor. Care este țara care va impune acest sistem?

GALERIE FOTO

Ministerul Transporturilor din Japonia va obliga producătorii auto să instaleze o cutie neagră la fiecare autoturism nou comercializat pe piața niponă. Dispozitivul se va numi EDR (event data recorder). Astfel, în caz de accident, anchetatorii vor putea să-și dea seama cu ușurință dacă a fost vorba despre o defecțiune tehnică sau despre o eroare umană. Specialiștii vor analiza datele înregistrate de EDR. Mai mult, pe baza acestor date, constructorii auto vor putea crește nivelul siguranței la bord vehiculelor lor.

Legea, în forma sa finală, va fi formulată în luna septembrie a acestui an. Aceasta va viza autoturismele cu până la 9 locuri și autocamioanele cu masa de până la 3,5 tone.

Norma va trebui respectată de orice model nou. Din 2026, și modelele aflate deja în fabricație, vor trebui echipate cu o cutie neagră.

Ce face, de fapt, o cutie neagră?

Un astfel de dispozitiv va fi capabil să înregistreze date cu privire la accelerație, la modificările de viteză, la utilizarea centurii de siguranță. Sistemul va stoca și informații cu privire la frânare. Astfel, cei care vor analiza aceste informații vor putea afla dacă șoferul a acționat pedala de frână înainte de impact sau dacă sistemul funcționa corespunzător în momentul accidentului.

O astfel de cutie neagră va avea o capacitate de stocare pentru cel puțin două accidente, este cerința impusă de autoritățile nipone. Pe piața locală, se vând deja mașini echipate cu un astfel de sistem, dar prezența acestuia va deveni obligatorie abia de vara anului viitor.

Este de așteptat ca și alte state să adopte norma cu privire la instalarea sistemelor EDR la vehiculele noi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide