Mașina zburătoare este gata. AirCar arată ca o mașină normală și se poate transforma oricând în avion

Autor: Elena Luchian 28 iul. 2021 Știri auto

Nu trebuie să mai așteptam ani de zile să apară mașina zburătoare. Ea chiar există. AirCar arată ca o mașină aproape normală, dar se poate transforma, în orice moment, într-o avion. Are nevoie doar de o pistă de de decolare.

GALERIE FOTO

De numai două minute are nevoie AirCar pentru a se transforma din mașină în avion. Aripile pliate se extind, iar mașina este gata pentru decolare. AirCar a realizat deja primul său zbor în Slovacia, de la Nitra la Bratislava, în urmă cu o lună. Tot acolo a fost proiectată și construită. Fondatorul și CEO-ul companiei Klein Vision, Stefan Klein, și-a petrecut 20 de ani din viață lucrând la acest proiect inovator. Visul său a devenit realitate.

Avionul special a parcurs distanța de 100 de kilometric între cele două orașe din Slovacia în 35 de minute. Partea cea mai dificilă a zborului pare să fi fost aterizarea, pentru că viteza trebuie redusă suficient pentru ca roțile să facă față contactului cu solul, iar mașina zburătoare să-și mențină echilibrul. O astfel de procedură necesită calcule precise.

Ce poate să facă mașina zburătoare?

Mașina zburătoare are un motor de proveniență BMW, care dezvoltă 160 de cai putere. Propulsorul acționează roțile la sol și elicea în aer. Are nevoie de benzină obișnuită pentru a funcționa. Un rezervor plin îi asigură o autonomie de până la 1.000 de kilometri în aer.

În zbor, poate atinge o viteză de 190 km/h. Altitudinea maximă la care poate zbura este de 2500 de metri. Doar două persoane, care nu depășesc împreună 200 de kilograme, pot călători simultan la bordul lui AirCar. Pentru situații extreme, la bord se regăsesc și două parașute.

După revenirea la sol, avionul redevină mașină. Coada sa devine un eleron.

Creatorul acestui prototip susține că proiectul a costat “mai puțin de 2 milioane de euro.” Stefan Klein lucrează deja la cea de-a doua mașină zburătoare. Atunci când va fi gata, prototipul numărul 2 va avea 300 de cai putere și va atinge o viteză de 300 km/h.

 

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Klein Vision



Comentarii
Inchide