Mașinile electrice și hibride vor avea plăcuțe de înmatriculare diferite

Autor: Elena Luchian 12 nov. 2020 Știri auto

Mașinile electrice și hibride vor avea plăcuțe de înmatriculare diferite. Acest lucru se va întâmpla dacă un proiect legislativ va primi undă verde.

GALERIE FOTO

Un proiect legislativ privind modul în care arată plăcuțele de înmatriculare montate la mașinile electrice și hibride propune ca acestea să aibă un aspect complet diferit față de cele ale vehiculelor cu propulsie convențională. Proiectul prevede litere și cifre de culoare verde pe fond vernil pentru mașinile cu emisii zero. Cele hibride vor primi litere și cifre de culoare neagră.

“Inițiativa legislativă propune evidențierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de plăcuțe distincte, o practică întâlnită în alte state europene sau în curs de implementare”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari din UDMR, susțin că astfel va crește “gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra problemelor de mediu și de încurajare a tranziției către metode de transport curat, inclusiv orientarea către achiziționarea de vehicule electrice sau hibride.”

Ce avantaje are putea avea numerele diferite pentru mașinile electrice și hibride

Diferențierea clară a autoturismelor eco poate veni la pachet și cu alte avantaje. Astfel de vehicule parchează gratuit în București. Dacă au plăcuțe de înmatriculare în culori diferite față de cele purtate de vehiculele cu motoare pe combustie pot fi recunoscute cu ușurință de operatorii parcărilor.

În plus, identificarea mașinilor cu emisii zero și hibride va fi utilă și în situația în care, în București, se va implementa un sistem care va impune restricții de circulație în funcție de gradul de poluare al autovehiculelor.

Propunerea legislativă pentru completarea articolului 12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, a fost înregistrată pentru dezbatere în senat pe data de 10 decembrie.

Statul român încurajează achiziția de mașini electrice și hibride oferind bonusuri generoase. 45.000 de lei primește cel care dorește să cumpere o mașină cu propulsie electrică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide