Mașinile fără șofer iau cu asalt orașele americane. Autoritățile din San Francisco, speriate de amploarea fenomenului

Autor: Adrian Somai 06 iul. 2023 Știri auto

Waymo și Cruise sunt două start-up-uri care au primit permisiunea de a oferi servicii comerciale de robotaxi în San Francisco, însă doar în anumite zone și în anumite intervale de timp. Potrivit AutoEvolution, autoritățile de reglementare din California analizează acum dacă să permită acestor companii să își extindă operațiunile în oraș, iar oficialii din San Francisco se tem de ce este mai rău.

Nu sunt deloc puține companiile care lucrează tot mai intens la dezvoltarea sistemelor de conducere autonomă, majoritatea alegând să își testeze tehnologiile în California. Nu numai că este cel mai permisiv stat din Statele Unite în această direcție, dar este și statul care găzduiește cele mai multe start-up-uri care activează în acest domeniu. Waymo și Cruise sunt companiile care au ajuns până acum cel mai departe, ambele având deja autorizația necesară pentru a oferi servicii de robotaxi în San Francisco.

Mașinile fără șofer ale celor două companii au devenit o apariție obișnuită în oraș, chiar dacă autorizația de operare este valabilă doar în anumite zone restricționate și mai ales pe timp de noapte. Pe măsură ce tot mai multe vehicule autonome sunt aduse pe șosele, numărul incidentelor a crescut, în ciuda faptului că ambele companii susțin că tehnologiile au evoluat mult.

Numărul accidentelor în care sunt implicate mașinile fără șofer a crescut

Lucrurile ar putea deveni și mai incomode, deoarece Cruise și Waymo au cerut acum permisiunea de a-și extinde operațiunile pentru a își desfășură activitatea 24 din 24 de ore, în orice zonă a orașului. Comisia pentru Utilități Publice din California (CPUC) va anunța o decizie pe 13 iulie și toată lumea se așteaptă ca autoritățile de reglementare să aprobe cererile.

Deși ambele companii susțin că tehnologia lor va face ca străzile să fie mai sigure, oficialii orașului nu sunt încântați de decizia autorităților de reglementare de stat. Conducerea autonomă este încă văzută ca o tehnologie marginală, cu riscuri uriașe asociate. Autoritățile aduc în discuție o creștere a numărului de incidente în care au fost implicate mașinile robotaxi în San Francisco. Printre acestea se numără mașinile fără șofer care blochează traficul, care perturbă operațiunile de urgență și rutele de autobuz și care se ciocnesc cu bicicletele și pietonii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Waymo


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide