Mazda și-a vândut acțiunile din Rusia pentru doar un euro

Autor: Ionuț Vîlciu 14 nov. 2022 Știri auto

Mazda renunță la piața din Rusia, la fel ca mulți alți producători auto. Compania japoneză și-a vândut activele din Rusia pentru doar un euro.

Producătorul rus de automobile Sollers va cumpăra pachetul de acțiuni al producătorului auto japonez Mazda în uzina de asamblare de mașini din Vladivostok, relatează Reuters.

Tot mai mulți producători auto se retrag de pe piața din Rusia. Mazda este unul dintre ei, producătorul japonez renunțând la cota sa de 50% în joint venture-ul Mazda Sollers Manufacturing Rus. Compania a vândut aceste acțiuni pentru doar un singur euro, dar are posibilitatea de a le răscumpăra în următorii trei ani.

Mazda se alătură producătorilor care părăsesc Rusia

Decizii similare au fost luate la începutul acestui an de Renault și Nissan. Ambele companii și-au vândut acțiunile din respectivele joint venture-uri pentru nimic. Cu toate acestea au posibilitatea de a reveni dacă într-o anumită perioadă de timp.

În raportul său, Mazda spune că va înregistra o pierdere mare, de aproximativ 12 miliarde de yeni. Această sumă este egală cu aproximativ 83 de milioane de euro. Decizia a fost luată, bineînțeles, de situația creată de războiul declanșat în luna februarie a acestui an.

Producătorul japonez a oprit livrarea de piese către Mazda Sollers Manufacturing Rus în martie, înainte de a pune capăt operațiunilor o lună mai târziu.

Compania avea o fabrică în Vladivostok încă din octombrie 2012. Aceasta avea o capacitate de producție anuală de 50.000 de unități. Printre mașinile produse la uzina din Rusia putem enumera SUV-urile CX-30, CX-5 și CX-9 împreună cu sedanul Mazda 6. Anul trecut, Mazda a avut o cotă de piață de 1,8% din piața auto din Rusia.

Chiar dacă Mazda pleacă din Rusia, fabrica va continua să funcționeze. Un purtător de cuvânt al lui Sollers a declarat pentru Reuters că operațiunile vor fi reluate în 2023 cu „o nouă gamă de modele”.

Sursa: Motor1

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide