Medicamente care pot ieși pozitiv la Drugtest în 2024. Semnul distinctiv pe care toți șoferii ar trebui să-l știe

Autor: Radu Țuțulan 27 sept. 2024 Știri auto
Medicamente care pot ieși pozitiv la Drugtest în 2024. Semnul distinctiv pe care toți șoferii ar trebui să-l știe

Mai multe medicamente și suplimente alimentare pot genera un rezultat fals pozitiv la Drugtest. Pentru a se feri de această situație, șoferii trebuie să fie atenți la semnul distinctiv care este imprimat pe ambalajele anumitor produse.

Medicamentele sau suplimentele alimentare care sunt contraindicate conducătorilor auto au un semn distinctiv.

Acestea au inscripționat pe ambalaj un triunghi cu laturi roșii, cu un semn de exclamație de culoare neagră în centru. Semnul pe ambalaj este încadrat într-un pătrat de culoare albă.

Medicamente care pot ieși pozitiv la Drugtest

Chiar dacă nu sunt substanțe psihoactive ilegale, unele medicamente pot influența rezultatul testelor antidrog. Substanțele din compoziția acestora pot ieși pozitiv la Drugtest.

De exemplu, paracetamolul sau ibuprofenul pot conține substanțe ce pot fi detectate ca opiacee. Mai exact, testele rapide antidrog pot indica prezența în organism a morfinei sau codeinei.

Și medicamente utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei și spasmelor musculare pot pozitiva testul antidrog. Acestea pot conține benzodiazepine, substanță psihoactivă ilegală.

De asemenea, medicamentele antidepresive poate duce la un rezultat fals pozitiv DrugTest, pentru diverse substanțe psihoactive.

Unele spray-uri nazale pot da rezultat pozitiv la testele antidrog

Unele picături pentru decongestionarea căilor respiratorii sau spray-uri nazale pot da un rezulat pozitiv pentru amfetamină sau alte substanțe psihoactive în testele antidrog rapide.

De asemenea, anumiți compuși din medicamentele pentru tratarea alergiilor și răcelilor pot duce la rezultate pozitive. Testele antidrog rapide pot indica prezența de substanțe psihoactive în salivă.

Unele siropuri și tablete pentru ameliorarea simptomelor răcelii și tusei pot conține codeină. Chiar dacă e într-o cantitate mică, această substanță poate genera un rezultat fals pozitiv la Drugtest. În această categorie intră anumite medicamente antialergice, antibiotice, antiepileptice sau vasodilatatoare.

Drugtest-ul depistează tot: de la miile de anestezii efectuate zilnic în spitale, la tratamente de care oamenii au nevoie tocmai ca să poată să conducă. Oamenii nu ar trebui să se gândească la ce tratamente să ia ori să evite pentru a ieși pozitiv sau negativ la DrugTest, cât timp, obiectiv, acele substanțe sunt inofensive, ori sunt necesare pentru a-și desfășura viața. Mesajul important este să nu ne ghidăm sănătatea după ce depistează sau nu depistează testele, ci după ce ne spune medicul”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă.

Cât timp rămâi fără permis dacă ieși pozitiv la un test de droguri rapid

Conform noii legi, adoptate în luna iulie, dacă un șofer iese pozitiv la testul antidrog rapid, rămâne pe loc fără permis. De asemenea, se dispune efectuarea unei analize de sânge care să stabilească exact dacă șoferul respectiv a consumat droguri sau rezultatul e fals-pozitiv.

În cazul în care analiza de sânge nu este gata în 72 de ore, șoferii își recuperează permisul. Practic, permisul auto nu va fi suspendat mai mult de 3 zile în baza testelor antidrog rapide.

Dacă se stabilește că rezultatul este unul fals-pozitiv, conducătorul auto va primi o înștiințare prin care îi este adus la cunoștință că nu se va continua cercetarea penală pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Dar, dacă testele de sânge confirmă prezența în organism drogurilor, permisul îi va fi din nou reținut și va fi deschis un dosar penal.

În medie, aproximativ un sfert dintre aceste teste rapide s-au dovedit a fi fals-pozitive. În aceste cazuri, rezultatele Drugteste-lor au fost infirmate deoarece substanța detectată de aparatele poliției proveneau de la diverse medicamente, suplimente sau alimente.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide