Rezultat fals-pozitiv la droguri, aspru „sancționat”. Șoferii nevinovați pot rămâne chiar și un an fără permis

Autor: Radu Țuțulan 24 mart. 2024 Știri auto
Rezultat fals-pozitiv la droguri, aspru „sancționat”. Șoferii nevinovați pot rămâne chiar și un an fără permis

Poate părea de necrezut, dar șoferii care au un rezultat fals-pozitiv la testele anti-drog se aleg cu o suspendare foarte lungă a permisului de conducere. Deși sunt nevinovați, pot fi „sancționați” chiar mai aspru decât cei care au condus sub influența alcoolului.

Sunt numeroase situații în care, din cauza unor alimente sau a unor băuturi, șoferii au rămas fără permis o lungă perioadă. Fiindcă la teste anti-drog, realizate de poliția Rutieră, aparatul a indicat un rezultat fals-pozitiv.

Și din cauza timpului lung de procesare a probelor biologice, chiar dacă șoferul nu au consumat nicio substanță interzisă, permisul i-a fost suspendat până luni sau chiar ani de zile.

Cât timp rămâi fără permis dacă ieși fals-pozitiv la Drug-Test?

În momentul în care un test anti-drog iese pozitiv, șoferului îi este suspendat pe loc permisul de conducere. Acesta este condus la o unitate medicală unde îi sunt recoltate probe biologice.

Totodată, se deschide un dosar de cercetare penală in rem, adică a fi acuzată persoana în mod direct de comiterea unei infracțiuni.

Dar, chiar dacă șoferul beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție, permisul de conducere al acestuia rămâne suspendat.

Polițistul este obligat să ia aceste măsuri pentru că nu are de unde să știe dacă am mâncat mac sau chiar am consumat substanțe interzise. Procedura asta este, se va întocmi dosar in rem și o să se rețină permisul de conducere […] până când vor veni rezultatele de la sânge și de la urină. Și după câteva luni de zile, când vor veni aceste rezultate negative, atunci o să primești permisul de conducere înapoi”, a explicat fostul polițist rutier Tavi Perțea, într-un video postat pe contul său de YouTube.

Cât durează prelucrarea probelor biologice?

Din păcate, prelucrarea probelor biologice poate dura uneori chiar mai mult de un an. Practic, nu este un termen clar stabilit. Depinde de numărul analizelor aflate în lucru și de fondurile pe care poliția le are la dispoziție.

Pot fi situații în care un rezultat să fie obținut în câteva zile. Dar, la fel de bine poate dura chiar mai mult de un an, așa cum a fost în cazul unui șofer care s-a adresat Avocatului Poporului.

Acestuia i-au fost recoltate probele în data de 25 septembrie 2022, dar nici în noiembrie 2023 Poliția nu intrase în posesia rezultatelor.

Cât se suspendă permisul pentru conducere sub influența alcoolului

Dacă la verificarea cu etilotestul se constată o concentrație a alcoolului între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul pur expirat, atunci conducătorul auto va fi amendat contravențional și i se va suspenda permisul pentru 90 de zile.

În schimb, dacă se depășește limita de 0,40 mg/l alcool în aerul pur expirat, este infracțiune.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, prevede ART 87 (1) din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Rezultat fals-pozitiv la droguri, „sancționat” mai aspru decât unul real la alcool

Vedem, așadar, că un conducător auto riscă să rămână chiar și ani de zile fără permis, dacă înregistrează un rezultat fals-pozitiv la Drug-Test.

Dar, dacă e prins că a condus sub influența alcoolului, în limita contravenției, atunci redobândește dreptul de conducere în doar 3 luni.

Practic, un rezultat fals-pozitiv la droguri este „sancționat” mai aspru decât unul real la alcool. Iar șoferul nevinovat, deși nu a comis nicio infracțiune, are permisul suspendat până la procesarea probelor biologice.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide