Mercedes-Benz a prezentat Vision EQXX, un concept cu o autonomie de 1.000 km (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 04 ian. 2022 Știri auto

După o campanie de teasere care s-a întins pe durata a 15 luni, Mercedes-Benz a dezvăluit, în sfârșit, noul Vision EQXX Concept. Prototipul electric promite să aibă o autonomie de până la 1.000 de kilometri cu o singură încărcare, ceea ce înseamnă o eficiență incredibilă de doar 10 kWh la „sută”.

Spre comparație, Tesla Model S are un consum de 18,1 kWh/100 km. Constructorul german susține că eficiența lui Vision EQXX este echivalentă cu cea a unui automobil care consumă un litru de carburant la 100 de kilometri.

Acest lucru este posibil datorită unei tehnologii bazate pe îmbunătățirea aerodinamicii și pe reducerea greutății. Masa de numai 1.750 kg se datorează jantelor din magneziu, discurilor de frână din aluminiu, ușilor din plastic armat cu carbon și sticlă.

De asemenea, un rol la acest capitol îl are și plafonul din sticlă, care este extrem de subțire. Acesta include 117 mini panouri solare care furnizează energie pentru parcurgerea unei distanțe suplimentare de 25 de kilometri.

VIDEO

Germanii spun că Vision EQXX este cel mai eficient și cel mai aerodinamic vehicul pe care l-au produs vreodată. Coeficientul aerodinamic al conceptului german este de doar 0,17. Recordul pentru un model de serie îl deține EQS cu un coeficient de 0,20.

Ecran tactil de 47,5 inch și materiale durabile la interior

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Construit pe o platformă de 900V, conceptul cu zero emisii este propulsat de un motor electric de 204 CP. Acesta este conectat la un pachet de baterii extrem de eficient. Montat în podea, acesta poate stoca aproape 100 kWh.

Bateriile au fost dezvoltate cu ajutorul experților de la echipa de Formula 1 Mercedes-AMG și de la divizia AMG High Performance Powertrains din Marea Britanie. Oficialii din Stuttgart nu au dezvăluit și detalii despre viteza sau puterea de încărcare.

Comparativ cu modelul de serie EQS 450+, pachetul de baterii ocupă cu 50% mai puțin spațiu. De asemenea, acesta este cu 30% mai ușor decât cel existent în sedanul electric al germanilor. Mai mult chiar, este suficient de mic pentru a putea fi amplasat inclusiv în modelele compacte.

La interior domnesc luxul și tehnologia de ultimă generație. Inginerii de la Mercedes-Benz au montat un ecran tactil 8K de 47,5 inch, care este format dintr-un singur panou și se întinde pe toată lungimea planșei de bord. Totuși, nu este la fel de mare ca Hyperscreen-ul de pe EQS, care măsoară 56 inch.

Materialele folosite sunt durabile. Scaunele au primit o tapițerie din piele Dessertex, care este un material derivat din cactuși și ciuperci. Elementele nestructuriale ale podelei posterioare sunt realizate dintr-un plastic obținut din deșeuri, inclusiv deșeuri de grădină și chiar scutece pentru copii.

Mercedes-Benz Vision EQXX Concept va intra în perioada de teste în diferite condiții de vreme și de teren înainte de jumătatea acestui an.

Nu se știe deocamdată dacă acest prototip va evolua într-un model de serie. Se știe însă că anumite componente se vor regăsi pe viitoarele modele de serie pe care Mercedes-Benz le va produce în următorii trei ani.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mercedes-Benz


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide