Mercedes și alți constructori, în pericol să plătească despăgubiri uriașe din cauza dispozitivelor de manipulare a emisiilor

Autor: Adrian Somai 21 mart. 2023 Știri auto

Problema dispozitivelor de manipulare a emisiilor folosite de constructorii auto pe automobilele lor a ajuns din nou într-o sală de judecată, de această dată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Decizia CJUE poate fi catalogată ca fiind una istorică, Mercedes-Benz și toți ceilalți constructori auto fiind în pericol de a plăti despăgubiri uriașe celor care au achiziționat automobile echipate cu astfel de dispozitive ilegale.

Totul a început de la un german care a inițiat un proces la Tribunalul din Ravensburg împotriva celor de la Mercedes-Benz. Sesizată de judecătorii germani, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a implicat în acest caz, potrivit Profit.ro.

„Această acțiune în justiție are ca scop repararea prejudiciului pe care Mercedes-Benz Group l-ar fi cauzat prin echiparea autovehiculului diesel cumpărat de QB cu un software ce reduce rata de reciclare a gazelor de eșapament atunci când temperaturile exterioare se situează sub un anumit prag” explică judecătorii CJUE.

Cumpărătorii pot beneficia la un drept la reparație din partea producătorilor

În urma procesului, judecătorii CJUE au stabilit că producătorii auto care își echipează automobile cu astfel de dispozitive ilegale sunt vinovate. Astfel, CJUE notează următoarele: “Cumpărătorul unui autovehicul echipat cu un dispozitiv de manipulare ilicit beneficiază de un drept la reparație din partea producătorului de autovehicule atunci când dispozitivul respectiv a cauzat un prejudiciu acestui cumpărător”.

„Un astfel de dispozitiv de manipulare, care are drept consecință creșterea emisiilor de oxid de azot (NOx), ar fi interzis de Regulamentul nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale”, au stabilit judecătorii europeni, care precizează că doar judecătorii sesizați pot stabili dacă software-ul utilizat pe mașini a fost ilegal”, mai precizează cu această ocazie Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Decizia Curții de Justiție a UE extinde astfel dreptul proprietarilor de vehicule echipate cu dispozitive de manipulare ilicite să solicite despăgubiri în cazul în care dispozitivul le-a provocat daune. Până acum, clienții puteau primi despăgubiri doar dacă se dovedea că producătorii i-au înșelat în mod intenționat, așa cum a fost cazul celor păgubiți în Scandalul Dieselgate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide