Ministrul transporturilor promite autostradă continuă de la Sibiu la Bruxelles

Autor: George Cristea 02 apr. 2021 Știri auto

Ministrul transporturilor promite autostradă continuă de la Sibiu la Bruxelles, anunțând că s-a rezolvat problema „tunelurilor de urși” de pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva. Finalizarea acestuia va mai dura ani buni, însă.

Intră în Galeria FOTO

Lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva este singura verigă lipsă pe autostrada A1 între Sibiu și granița de vest (Arad/Nădlac). Lucrările pe acest segment au fost întrerupte după ce autoritățile au reziliat contractul cu firma care câștigase licitația. Este exact sectorul pe care ar trebui construite celebrele „tunele pentru urși”. Potrivit ministrului transporturilor, Cătălin Drulă, autoritățile au ajuns la un acord cu constructorul pentru deblocarea situației pe acest sector.

„Pe Lugoj-Deva, pe lotul 2, pe zona aceea cu tunelele urşilor, suntem de vreo patru ani într-un blocaj, astăzi în sfârşit s-a ajuns la un acord pe acest lot cu fostul constructor, a fost o reziliere abuzivă în 2017, constructorul a câştigat, anul trecut a venit o decizie care a căzut ca o secure pe acest proiect, de plată a 270 de milioane către acest constructor, de repunere în contract, şi practic lucrurile acolo erau blocate”, a declarat Cătălin Drulă.

„Lumea întreabă, pentru că este singurul sector lipsă de pe autostrada A1, între Sibiu şi Arad/Nădlac, şi întreabă ce se întâmplă acolo, că avem o zonă lipsă de 9 kilometri de autostradă şi se ocoleşte pe drumul naţional alăturat. Ei bine, în sfârşit s-a ajuns la un acord cu acel constructor şi se poate debloca licitaţia care deja este lansată, se depun clarificările acolo şi în curând se vor depune ofertele, deci vom avea un constructor care să construiască acele tuneluri şi în sfârşit să avem autostrada continuă de la Sibiu până la Bruxelles”, a mai afirmat ministrul transporturilor.

Autostradă continuă de la Sibiu la Bruxelles: Când va deveni realitate

Întrebat în cât timp se va ajunge de la Sibiu la Bruxelles pe autostradă, Drulă a răspuns: „Lipsesc doar 9 km de autostradă. O să fiu sincer și realist fiind vorba de două tuneluri la mijloc: mai devreme de patru ani nu va fi gata. Important este să fie gata peste patru ani, nu 10”.

Lucrările la autostrada Lugoj-Deva au început în 2011. Patru ani mai târziu italienii de la Tirrena Scavi finalizau lotul 1. În martie 2017 aveam o nouă inaugurare. Salini, tot un constructor italian, finalizase 15 kilometri din cei 28 ai lotului doi al șoselei de mare viteză. În vara aceluiași an, însă, șefii de la Drumuri au rupt contractul cu firma Salini și au lăsat fără constructor circa 13 kilometri din șoseaua rapidă, din care 4 erau construiți în proporție de 90%. Ultimele două loturi din autostradă au fost și ele date în circulație în 2019.

Singura porțiune lipsă este în continuare cea scoasă din lotul celor de la Salini, unde acordul de mediu revizuit în decembrie 2013 cere realizarea a două ecoducte pentru protecţia mamiferelor mari, așa numitele „tuneluri pentru urși”. Aceștia sunt singurii kilometri de autostradă care lipsesc dintre Sibiu și Nădlac. Mare parte din banii pentru construirea autostrăzii Lugoj-Deva au venit de la Bruxelles.

Pentru ca Bucureștiul să fie conectat de autostradă cu granița de veste a țării, mai este nevoie de finalizarea lucrărilor la autostrada Pitești – Sibiu. Potrivit lui Cătălin Drulă, un termen optimist pentru finalizarea acestei autostrăzi ar fi de cinci ani. Dacă lucrările vor merge potrivit planului, românii vor putea ajunge de la București la Nădlac pe autostradă, în condiții de siguranță.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide