Mitul parcării gratuite în București cu legitimația de serviciu, adevărat sau fals

Autor: Radu Țuțulan 30 aug. 2023 Știri auto

Consiliul General al Capitalei a stabilit condițiile în care poți beneficia de parcare gratuită în București și în ce măsură poate ajuta legitimația de serviciu la scutirea de taxă.

În foarte multe zone din București, Primăria Capitalei (PMB) a amenajat parcări publice. Fie că sunt pe marginea bulevardului sau într-o parcare subterană, toate aceste locuri sunt contra-cost.

Tariful pentru o oră de parcare este de 5 lei, indiferent de zona unde e lăsată mașina.

Parcare gratuită în București

Există însă anumite categorii de persoane care pot beneficia de parcare gratuită în București.

Posesorii de mașini electrice și hibrid pot parca gratuit pe oricare dintre locurile administrate pe PMB. Dar, pentru asta trebuie să se înscrie într-un Registrul informatic, deținut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Totodată, doar mașinile electrice sau hibrid din București pot fi înregistrate.

Persoanele încadrate într-un grad de handicap sau reprezentanții legali ai acestora pot obține o legitimație de parcare. Acest card-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap are valabilitate pe întreg teritoriul României. Eliberarea acestor carduri se face în baza Legii nr. 448/2006.

Jurnaliștii nu mai beneficiază de parcare gratuită în București, decât cu aprobarea Primăriei Capitalei. Până anul acesta, legitimația de presă prezentată persoanei care administra parcarea, era suficientă pentru a fi scutiți de taxă. Din ianuarie, însă, jurnaliștii trebuie să trimită o solicitare către PMB, însoțită de semnătura redactorului șef.

Parcare gratuită cu legitimație de muncă?

Nu! Chiar dacă veți întâlni mașini cu așa-zise permise de parcare de la Ministerul de Interne (MAI) sau Parlament, acelea nu beneficiază de parcare gratuită.

Cel mult, pot reprezenta permise de acces în curtea diverselor instituții ale statului. Însă nu beneficiază de o astfel de scutire de la achitarea taxei de parcare.

Nici legitimația de Presă nu te mai ajută să parchezi gratis. După cum am explicat mai devreme, doar după ce redactorul șef solicită PMB aprobarea pentru o anumită mașină, jurnalistul va putea parca gratis. Dacă îi este aprobată cererea.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide