Un model fabricat în România primește 3 stele la testele GreenNCAP

Autor: Cristian Agatie 04 oct. 2021 Știri auto

Un model fabricat în România primește 3 stele la testele GreenNCAP, care premiază cele mai prietenoase cu mediul mașini de pe piață. Rezultatul este unul foarte bun pentru un model care funcționează pe benzină.

Intră în Galeria FOTO

Desprins din EuroNCAP, GreenNCAP și-a propus să ofere cumpărătorilor informațiile necesare pentru a putea alege cele mai curate mașini de pe piață.  Testele combină probe de laborator cu rezultate obținute în traficul real pentru a stabili nivelul emisiilor, dar încă nu oferă o imagine completă pentru întregul lanț de la producția mașinii, respectiv al sursei de energie, la momentul reciclării.

În cea mai recentă rundă a testelor GreenNCAP, Ford Puma, modelul produs la Craiova, a primit 3 stele pentru eficiență și emisii reduse. Este un rezultat foarte bun pentru un model alimentat cu benzină, dar nu cel mai bun. Acesta a fost obținut de Mazda2, cu 3,5 stele, de asemenea, fiind vorba de un model alimentat cu benzină.

Mazda2 a fost testată cu motorizarea Skyactiv-G de 1,5 litri/75 CP și a reușit să-i impresioneze pe cei care au testat-o. Cel mai bun scor a fost obținut la capitolul eficiență energetic, cu un scor de 6,9/10. Controlul emisiilor poluante este bun, dar nu mașina nu vine dotată cu filtru de particule (GPF), ceea ce face ca nivelul particulelor să fie relativ ridicat în timpul probelor mai dificile ale testului.

Un model fabricat în România primește 3 stele la testele GreenNCAP. Cum se plasează rivalii săi

Ford Puma a fost apreciat pentru motorizarea turbo mild-hybrid de 1,0 litru/125 CP. Și în cazul lui Puma eficiența energetică a fost una bună (6,4/10), în timp ce controlul emisiilor poluante a fost foarte bun. Puma pierde puncte la emisiile de amoniac (NH3), un poluant care nu este reglementat în legislație. O îmbunătățire a acestui parametru ar ridica scorul modelului în Clean Air Index, ceea ce i-ar asigura egalitatea cu Mazda2.

Citroën DS3 Crossback 1.5 BlueHDi este cel de-al treilea model testat în această rundă, iar această poziționare se menține și în rezultatul testului GreenNCAP. Ca și Ford, DS3 are probleme cu emisiile de amoniac. În plus, nivelul noxelor (NOx) este ceva mai ridicat, tribut plătit motorizării diesel. Din fericire, emisiile de particule sunt bine controlate de filtrul de particule (DFP).

Două modele Dacia au fost analizate de GreenNCAP în rundele de teste anterioare. Este vorba de Dacia Duster 1.5 dCi/115 CP și Dacia Sandero SCe 75 (generația anterioară a modelului, care a fost deja înlocuită pe piață). Ambele modele au primit, ca și DS3 Crossback, 2,5 stele GreenNCAP.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide