Modul de acțiune inedit al hoților care jefuiau TIR-uri aflate în mers. Prejudiciul adus este de 3.500.000 de euro

Autor: ProMotor acum 2 ani Știri auto
Modul de acțiune inedit al hoților care jefuiau TIR-uri aflate în mers. Prejudiciul adus este de 3.500.000 de euro

În urma cooperării cu autoritățile franceze, a fost documentată activitatea unei grupări infracționale, formate din cetățeni români, specializate în furturi din autotrenuri aflate în mers. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franței, este de 3.500.000 de euro.

În perioada februarie 2020 – februarie 2021, poliţiştii Direcției de Investigații Criminale și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Muncipiului București, I.P.J. Olt și I.P.J. Prahova – serviciile de investigații criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfășurat în comun activități de urmărire penală.

Au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetățeni români, care ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franța.

Prejudiciul de aproximativ 3.500.000 de euro constă în produse cosmetice, electronice și componente IT

Cetățenii români care fac parte din gruparea itinerantă de criminalitate organizată ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, 21 de furturi calificate din autotrenuri de marfă.

Modul de acțiune al grupului ar fi constat în identificarea societății care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului și urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar.

Care era modul de acțiune al hoților

Șoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalți membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop.

Percheziții la locuințele unor suspecți

În dimineața de 17 februarie 2021, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare (7 în București, 3 în Ilfov, 2 în Olt și una în Prahova), care au vizat depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum și indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.

În urma acestor activități, au fost depistate 2 persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autoritățile judiciare din Franța) și mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei.

Cele 2 persoane au fost audiate, fiind reținute, pentru a fi prezentate instanței competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alți 6 cetățeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistați pe teritoriul României.

Activitatea a fost realizată de polițiști din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Olt, Prahova și cu criminaliști din cadrul I.G.P.R., operațiunea fiind sprijinită de ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze pe lângă Ambasada Franței la București și specialiști EUROPOL.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotorComentarii
Inchide