Motor OHC, DOHC sau OHV: Care dintre ele oferă mai multă putere și performanță

Autor: Adrian Somai 14 iun. 2023 Știri auto

În funcție de poziția pistoanelor, motoarele pot fi clasificate în mai multe categorii: motoare cu cilindri în linie, în V, în W, de tip boxer sau paraleli. Există însă și o altă diferențiere făcută de specialiști între motoare, în funcție de poziția axei cu came. Astfel, avem motoare OHC, DOHC și OHV. Rămâne să mai aflăm și care este diferența între acestea și care dintre ele oferă mai multă putere și performanță.

Pentru început, așa cum îi spune și numele, motorul OHV (OverHead Valve) are valvele poziționate deasupra pistonului și deasupra axei cu came. Este un design ceva mai învechit, care nu mai este folosit la motoarele moderne. Motivul este unul cât se poate de simplu, prin transmiterea mișcării prin tijele metalice către supape pierzându-se energie. Astfel, puterea este mai mică, iar consumul devine mai mare.

Mai departe, motoarele OHC (OverHead Camshaft) au axul cu came poziționat deasupra pistonului. În rest, la fel ca și în cazul motoarelor OHV, și acestea au valvele deasupra pistonului. În acest caz, motorul nu mai are tijele metalice de transmitere a mișcării între ax și supape, axul cu came fiind pus direct pe supape, prin intermediul tacheților. Lipsind tijele metalice, este risipită mai puțină energie, ceea ce înseamnă că motorul OHC este ceva mai eficient decât cel OHV.

Motorul DOHC oferă mai multă putere și un consum mai mic

Fără îndoială, DOHC (Double OverHead Camshaft) este cel mai popular sistem de motorizare. O bună parte dintre motoarele moderne pe care le întâlnim în ziua de astăzi folosesc sistemul DOHC, acesta dovedindu-se a fi mai silențios.

De asemenea, sistemul DOHC folosește tacheți hidraulici sau mecanici care conferă toleranțe minime între piesele interne ale distribuției. În general, motoarele DOHC au patru sau cinci supape pe fiecare cilindru, fiecare axă ocupându-se de jumătate dintre acestea. Totodată, aceste motoare oferă putere mai mare și un consum mai mic față de motoarele OHV din trecut.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide