Nissan, pierderi de 687 mil. dolari după vânzarea afacerilor din Rusia

Autor: ProMotor 12 oct. 2022 Știri auto

Constructorul auto japonez îşi transferă acţiunile deţinute la Nissan Manufacturing Russia LLC către compania de stat NAMI. Tranzacţia va oferi Nissan dreptul de a răscumpăra afacerea în termen de şase ani, a declarat Ministerul rus al Industriei şi Comerţului, informează Mediafax.ro.

Tranzacţia face ca Nissan să fie cea mai recentă companie majoră care părăseşte Rusia de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie. De asemenea, ea reflectă o mişcare a acţionarului principal al Nissan, producătorul auto francez Renault, care şi-a vândut participaţia majoritară la producătorul auto rus Avtovaz unui investitor rus în luna mai.

Vânzarea către NAMI va include facilităţile de producţie şi cercetare ale Nissan din Sankt Petersburg

Pe lângă acestea este vizat și centrul de vânzări şi marketing din Moscova, a precizat ministerul.

Nissan a declarat că se aşteaptă la o pierdere extraordinară de aproximativ 100 miliarde de yeni (687 milioane de dolari), dar şi-a menţinut prognoza de profit pentru anul financiar care se va încheia în martie.

Renault, care deţine 43% din Nissan, a estimat că decizia partenerului său japonez va reduce cu 331 de milioane de euro venitul său net pentru a doua jumătate a anului 2022.

Nissan a suspendat producţia la uzina sa din Sankt Petersburg în luna martie din cauza unor întreruperi în lanţul de aprovizionare.

Partenerul de alianţă junior Mitsubishi Motors ia, de asemenea, în considerare posibilitatea de a ieşi din Rusia

Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a declarat că nu s-a decis nimic.

Ieşirea survine în condiţiile în care Nissan s-a angajat într-o schimbare majoră în relaţia sa cu Renault. Cei doi au declarat luni că poartă discuţii despre viitorul alianţei lor, inclusiv că Nissan ia în considerare posibilitatea de a investi într-un nou proiect de vehicule electrice al Renault.

Aceste discuţii, care ar putea determina cea mai mare resetare a alianţei de la arestarea în 2018 a directorului Carlos Ghosn, au inclus, de asemenea, posibilitatea ca Renault să vândă o parte din participaţia de control pe care o deţine la Nissan, au declarat pentru Reuters două persoane care au cunoştinţă despre aceste discuţii.

Renault şi-ar fi vândut participaţia la Avtovaz pentru o rublă.

Sursă: Mediafax.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide