Noi probleme provocate de lipsa componentelor: Dacia oprește producția pentru câteva zile

Autor: Bogdan Bârliga 12 apr. 2023 Știri auto

Producătorii auto sperau să treacă peste problemele din ultimii doi ani și lanțurile de aprovizionare să revină la normal. Dar situația este în continuare complicată și de cele mai multe ori se ajunge la oprirea producției în fabrici, iar acest aspect conduce la întârzieri majore în cazul livrărilor de mașini noi.

Pe fondul lipsei de componente Dacia va opri pentru câteva zile producția la uzina de la Mioveni. Este prima astfel de oprire din acest an și va avea loc într-un interval ce cuprinde și sărbătorile de Paști. Angajații vor primi pentru aceste zile 85% din salariu și tichete.

Deși producătorul auto român are suficiente comenzi lipsa componentelor electronice disturbă puternic activitatea de producție.

Producție oprită la uzina Dacia în aprilie

Producătorul de autovehicule Dacia va opri producția în perioada 13-18 aprilie, interval ce cuprinde și sărbătorile de Paști, ca urmare a crizei cipurilor, a declarat, pentru Libertatea, Viorel Ungureanu, președintele sindicatului Dacia.

„Avem câteva probleme cu componentele electronice. Perioada de oprire a producției este 13-18 aprilie, dar de fapt e vorba doar de două zile lucrătoare, restul sunt sărbători legale. Pe acele două zile se plătește 85% din salariu și tichete. Avem și o primă de Paște conform contractului colectiv de muncă, care este de 2.304 lei brut, adică 1.750 lei net”, a spus Ungureanu.

Președintele sindicatului Dacia a mai spus că sunt comenzi suficiente, însă problema legată de componente nu a fost încă rezolvată în totalitate.

„Am crezut că am trecut de problema cu criza cipurilor, dar s-a dovedit că nu este așa. Cu producția suntem constrânși de probleme, dar suntem optimiști, sperăm ca în luna mai să nu mai avem astfel de situații”, a precizat Viorel Ungureanu.

Dacia a suspendat de mai multe ori activitatea uzinei de la Mioveni în ultimii doi ani și acest lucru a afectat planurile inițiale de producție. Conform datelor furnizate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) la uzina Dacia de la Mioveni au fost produse anul trecut aproximativ 314.228 unități, în creștere față de anul 2021 când producătorul auto român raporta 257.405 unități.

Anul trecut au fost fabricate 507.000 de mașini în România la cele două uzine de la Mioveni și Craiova. Acest aspect reprezintă o creștere de +21 % față de anul 2021 și  de +16.3 % comparat cu anul 2020.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide