Nokian pregătește ieșirea de pe piața din Rusia

Autor: Ionuț Vîlciu 01 iul. 2022 Știri auto
Nokian pregătește ieșirea de pe piața din Rusia

Consiliul de administrație al companiei Nokian Tyres a decis să inițieze părăsirea pieței din Rusia.

Din cauza războiului din Ucraina, dar și a înăspririi sancțiunilor, toate operațiunile producătorului finlandez de anvelope vor fi sistate. Pregătirile de ieșire vor începe imediat, ia compania va evalua opțiunile disponibile pentru această acțiune.

Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele Nokian Tyres, compania a suplimentat și mai mult capacitatea fabricilor din Finlanda și SUA. De asemenea, a decis să investească într-un spațiu nou în Europa. La începutul anului, Nokian Tyres a anunțat stoparea investițiilor în unitatea din Rusia. Producătorul a început transferul producției unor game selectate importante de produse din Rusia către celelalte fabrici.

Rusia și repercursiunile pentru Nokian

„În ultimele luni, am asistat la desfășurarea unor evenimente șocante în Ucraina. Am urmărit situația cu mare tristețe și, alături de întreaga comunitate internațională, condamnăm fără echivoc războiul care a provocat suferințe în rândul atâtor oameni”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

El a mai adăugat și că „pe termen scurt, ne-am concentrat pe adaptarea la un mediu de operare extrem de incert, aflat în schimbare rapidă, și pe menținerea controlului asupra operațiunilor noastre din Rusia. După o analiză și o evaluare amănunțită a opțiunilor, am decis să reconstruim Nokian Tyres fără să fim prezenți în Rusia, și să ne concentrăm asupra oportunităților de dezvoltare în celelalte piețe existente. Nu a fost o decizie ușoară, în condițiile în care avem în Rusia peste 1.600 de angajați dedicați, a căror experiență o apreciem foarte mult, precum și multe relații de lungă durată cu clienți și furnizori, construite în ultimii 17 ani.”

În urma acestui proces, Nokian Tyres va înregistra deprecieri de aproximativ 300 de milioane de euro, aferente activelor rusești. Acestea vor fi înregistrate ca excluderi non-IFRS. La 31 mai 2022, valoarea activelor nete ale Nokian Tyres în Rusia și Belarus era la aproximativ 400 de milioane de euro, luând în calcul deprecierile.

Începând cu data de 29 iunie, Andrey Pantyukhov, care a condus operațiunile Nokian Tyres din Rusia și Asia, nu mai este membru al echipei manageriale Nokian Tyres.

Nokian Tyres operează în Rusia încă din anul 2005. În 2021, aproximativ 80% dintre anvelopele pentru autoturisme ale companiei au fost produse în acolo. Rusia și Asia s-au înregistrat aproximativ 20% din vânzările nete ale companiei.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Nokian


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide