Un nou tip de marcaj apare în Capitală. Șoferii care nu-l respectă vor fi amendați

Autor: Promotor 06 aug. 2021 Știri auto

Un nou tip de marcaj apare pe asfalt în zona semafoarelor din Capitală. Șoferii care nu-l respectă riscă să fie amendați. Ce semnifică noul marcaj?

GALERIE FOTO

Noile marcaje îi vor obliga pe șoferi să oprească nu în apropierea semaforului ca până acum, ci cu trei metri mai în spate. În spațiul rămas liber între primul rând de mașini și trecerea de pietoni va fi un spațiu rezervat bicicliștilor și celor care se deplasează pe trotinete. Autoritățile române preiau modelul implementat în orașe din Austria, Germania sau Canada. Proiectul “Bike Box” a fost deja aprobat de Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Capitalei.

Astfel de marcaje își vor face în curând apariția pe marile bulevarde din București. Noul marcaj va fi și o atenționare pentru bicicliștii care circulă printre mașini și care sunt uneori tentați să ignore culoarea roșie a semaforului.

Șoferii care nu respectă noul marcaj din Capitală vor fi sancționați

Primăria speră să încurajeze astfel transportul alternativ și să-i împiedice pe șoferi să blocheze intersecțiile. Aceasta este o practică des întâlnită în Capitală, mai ales la orele de vârf.

Noile marcaje, așa-numitele “Bike Box”, sunt niște pătrate în mijlocul căreia este desenată o bicicletă. În alte state, astfel de pătrate primesc o suprafață de culoare verde, iar chenarul este reflectorizant. Spațiul este astfel ușor de observat și pe timp de noapte. Un astfel de “Bike Box” va avea o lungime de 3 metri. Șoferii care îl ocupă, intenționat sau din neatenție, riscă să fie amendați. Cei care nu respectă marcajul de pe asfalt pot primi o amendă de până la 725 de lei. Se aplică și măsura complementară a suspendării permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit stirileprotv.ro, în acest moment se desfășoară licitația pentru atribuirea contractului. Firma câștigătoare va aplica noul marcaj în București în această toamnă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide