Noul hypercar Peugeot 9X8 LeMans își va face debutul pe pistă în iulie, la Monza

Autor: Mihai Morcovescu 24 mai 2022 Știri auto

Francezii de la Peugeot anunță că noul hypercar de anduranță 9X8 își va face debutul oficial în competiții în cursa de 6 ore de la Monza. Aceasta se va disputa în ziua de 10 iulie și va conta ca a patra etapă a Campionatului Mondial de Anduranță.

Peugeot 9X8 are un sistem de propulsie hibrid de 930 CP

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Oficialii mărcii au confirmat, în același timp, că vor participa cu noul 9X8 în celebra cursă de 24 de ore de la Le Mans de abia în 2023. Aceștia au precizat că nu au putut să înscrie mașina la ediția din acest an (11-12 iunie) până la expirarea termenului-limită. Motivul este acela că nu a fost finalizat procesul de dezvoltare al bolidului. Aceste ultime retușuri sunt vitale pentru „performanța și fiabilitatea hipermașinii”.

Hypercar-ul a primit un sistem de propulsie hibrid. Acesta este alcătuit dint-un motor V6 bi-turbo de 2,6 litri și 680 CP montat pe puntea spate și o unitate electrică de 270 CP, montat pe puntea din față.

Generatorul electric este alimentat de un acumulator de 900 de volți. Resursele sunt transmise către toate roțile prin intermediul unei cutii de viteze secvențiale cu șapte rapoarte. Peugeot mai spune că sistemul hibrid este similar cu cel folosit de modele precum 3008 sau 508.

Teoretic, noul Peugeot 9X8 livrează o putere combinată de 930 CP. În realitate, pentru a respecta regulamentul tehnic al Campionatului Mondial de Anduranță FIA (WEC), puterea a fost limitată la aproximativ 670 CP.

Asta înseamnă că, atunci când motorul electric este cuplat, motorul pe benzină nu poate produce mai mult de 400 CP. În același timp, motorul electric poate fi cuplat numai peste o viteză de 120 km/h. Excepție fac, bineînțeles, situațiile în care bolidul parcurge linia boxelor, unde viteza este limitată la 60 km/h.

De asemenea, o altă regulă spune că motorul termic al hypercar-ului poate livra în anumite situații 690 CP. Acest lucru este permis doar la sfârșitul liniilor drepte, atunci când bateria este epuizată. Motorul electric al lui Peugeot 9X8 are un sistem de recuperare a energiei la frânare, asemenea monoposturilor de Formula 1.

Sursa: Stellantis Group

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Peugeot


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide