Noul iPhone 14 va putea detecta producerea unui accident de mașină și va apela automat serviciile de urgență

Autor: Adrian Somai 10 sept. 2022 Știri auto

Abia lansatul iPhone 14 aduce o funcție extrem de importantă pentru șoferi, noile dispozitive având capacitatea de a detecta producerea unui accident de mașină și de a apela automat serviciile de urgență. Această nouă funcție are la bază niște algoritmi inteligenți, care nu au legătură cu senzorii mașinii.

Asemenea funcții nu sunt neapărat noi pentru lumea auto, pe piață existând mai multe modele capabile să detecteze producerea unui accident prin intermediul senzorilor de impact și prin declanșarea airbag-urilor. Funcția este cu atât mai interesantă în cazul dispozitivelor Apple cu cât nu implică în niciun fel senzorii de pe mașină.

Cum funcționează funcția Crash Detection de pe iPhone 14

Potrivit informațiilor oferite de gigantul american, telefonul va putea sesiza schimbările bruște de viteză prin intermediul unui accelerometru care poate depista decelerari de până la 256G. O schimbare bruscă de viteză, în special atunci când vorbim despre reducerea ei, reprezintă un semnalment destul de clar al unei situații periculoase. De altfel, acesta este semnalmentul care în cazul unor mașini stă la baza declanșării airbag-urilor.

În plus, grație giroscopului de care dispune, dispozitivul va putea depista și schimbările bruște de direcție. Mai mult decât atât, datorită unui barometru integrat, telefonul are capacitatea de a simți schimbările bruște de presiune din habitaclu, schimbări care apar de regulă în acele situații în care airbag-urile se declanșează. Confirmată și de schimbările bruște de viteză și de direcție, această schimbare a presiunii va reprezenta un indicator clar pentru dispozitiv că mașina a fost implicată într-un accident.

Dacă asta nu era de ajuns, noile telefoane iPhone 14 vor monitoriza în permanență nivelul zgomotului. Astfel, apariția unui zgomot brusc, de intensitate ridicată, va mai aduce o confirmare suplimentară care va indica faptul că s-a produs un accident.

Având toate aceste confirmări, dispozitivul va apela imediat serviciile de urgență, solicitând ajutoare la locul producerii accidentului. O asemenea funcție inovatoare s-ar putea dovedi extrem de utilă, putând contribui la salvarea unui număr semnificativ de vieți omenești.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Apple


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide