Noul volan conceput de BMW îl face pe cel de pe Tesla Model S să pară banal

Autor: Mihai Morcovescu 06 ian. 2022 Știri auto

BMW este unul dintre marii producători auto care ne-a obișnuit în ultimii ani cu mașini performante și tehnologizate. O mostră a ceea ce înseamnă tehnologia bavareză o reprezintă noul volan pentru care bavarezii au depus un brevet la la Oficiul de Brevete și Mărci al Statelor Unite ale Americii.

Volanul BMW seamănă cu o manșă de avion

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Trăim într-o lume în care conducerea autonomă câștigă din ce în ce mai mult teren. Habitaclul devine, astfel, un fel de lounge și cu cât va fi mai spațios, cu atât mai bine.

Designul neobișnuit propus de BMW amintește de volanul de pe Tesla Model S. Dar, acesta arată muuult mai bine. Volanul conceput de germani seamănă cu o manșă de avion. El constă dintr-o pereche de elemente de prindere în unghi sau mânere mai mici aderente, poziționate în stânga și în dreapta centrului volanului.

Principiul de rotire este același ca la un volan convențional. Acesta presupune ridicarea mâinii stângi pentru a vira la dreapta și invers pentru a vira la stânga.

Mânerele mai mici se rotesc pentru a rămâne poziționate tot timpul în plan vertical. „Spița” principală orizontală se rotește în jurul propriei axe, aceasta fiind oarecum similară cu acțiunea unui volan normal. Dar dacă modul de operare nu s-a schimbat, atunci ce beneficii aduce noul volan BMW în conducerea zilnică?

Potrivit însemnărilor din dosarul de brevet depus de BMW se poate câștiga mai mult spațiu prin instalarea unui astfel de volan în loc de unul convențional.

Acest tip de volan ar necesita ceva timp pentru acomodare, dar cu siguranță ar putea fi o soluție pentru rezolvarea problemei spațiului în habitaclu.

Nu este primul brevet de volan depus de BMW

Deocamdată, nu se știe dacă cei de la BMW vor introduce acest volan în producția de serie. Dar, dacă este să ne luăm după unele fotografii, este foarte posibil să-l regăsim pe viitoarele modele pe care germanii le vor lansa în 2022 sau 2023.

Conform informațiilor publicate de CarBuzz, nu este prima dată când BMW depune un astfel de brevet. Anterior, un brevet pentru un volan similar a fost depus în ​​China, dar și în Germania. De asemenea, el a fost depus și la biroul global de mărci comerciale. Acela avea un design mult mai apropiat de cel clasic.

Concepte similare de volan au mai fost folosite cu mulți ani în urmă. Cel mai apropiat ca aspect a fost cel de pe modelul Ford Wrist Twist din 1965. Acela nu a intrat, însă, niciodată în producția de serie.

Sursa: CarBuzz

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: BMW


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide