Nu numai mașinile poluează. Există o sursă de poluare la care nu te așteptai

Autor: George Cristea 09 aug. 2020 Știri auto

Nu numai mașinile poluează aerul, dar este adevărat că sectorul transporturilor este unul dintre cele mai poluante ale economiei mondiale. O sursă de poluare la care nu te așteptai este industria jocurilor electronice. Iată care este poluarea generată de cele mai populare jocuri pe calculator și consolă.

Intră în Galeria FOTO

Piaţa jocurilor video online este uriaşă, cu 2,5 miliarde de jucători la nivel global. Şi din martie, industria a înregistrat o creştere de 63% a vânzărilor globale de jocuri video. Deşi aceasta este o veste pozitivă pentru industrie, subliniază o preocupare tot mai mare pentru mediu, deoarece se pare că jocurile video reprezintă o sursă de poluare la care nu te așteptai,  putând emite CO2. Având în vedere acest lucru, SaveOnEnergy.com/uk a făcut clasamentul celor mai vândute jocuri video din toate timpurile la nivel global, analizând timpii de finalizare şi emisiile medii de CO2 pe oră de joc pe toate consolele, pentru a stabili care jocuri sunt cele mai bune şi mai rele pentru mediu inconjurator.

Un studiu realizat SaveOnEnergy – un serviciu care ajută consumatorii să aleagă cele mai bune servicii de gaz și electricitate din Marea Britanie și Statele Unite – a constatat că emisiile de CO2 ale primelor şase cele mai vândute jocuri din lume ajung la peste 841 de mii de tone de CO2. Desigur, este o picătură într-un ocean de emisii generate de sectorul transporturilor, care aruncă anual în atmosferă peste două miliarde de tone de CO2.

SaveOnEnergy.com/uk a făcut clasamentul celor mai vândute jocuri video din toate timpurile la nivel global, analizând timpii de finalizare şi emisiile medii de CO2 pe oră de joc pe toate consolele, pentru a stabili care jocuri sunt cele mai bune şi mai rele pentru mediu inconjurator.

Astfel, Kinect Adventures poate fi considerat cel mai ecologic joc, producând 2.700 de tone de emisii de CO2 pentru toate unităţile vânzările de-a lungul timpului. În plus, acest joc are şi cele mai reduse emisii medii de CO2 pe fiecare joc, de 0,1125 kg.

O sursă de poluare la care nu te așteptai: Care sunt cele mai poluante jocuri video?

La cealaltă extremă, Minecraft, care este și cel mai vândut joc video, s-a dovedit a fi cel mai poluant, cu un nivel al emisiilor de CO2 de 600 de mii de tone. Jocul a fost vândut în 200 de milioane de exemplare, din 2011, şi are cel mai lung timp de finalizare, de 120 de ore, dar şi emisii medii pe jucător de 3 kg de CO2.

Grand Theft Auto V este cel de-al doilea joc cel mai poluant, în ciuda timpului de finalizare de doar 31,5 ore. Jocul emite 102.375.000 kg de CO2, fiind vândut 130 de milioane de exemplare din 2013.

Al treilea joc cel mai poluant joc este Terraria, deşi este al patrulea cel mai vândut (30,3 milioane exemplare). Acest joc emite 70.068.750 kg de CO2, probabil şi pentru că are un timp de finalizare de 92,5 ore dar şi a doua cea mai mare medie de CO2 pe joc (2,3 kg).

Toate cele cinci jocuri Call of Duty au fost vândute în 118.600.000 de exemplare. În ciuda vânzărilor mari, SaveOnEnergy a considerat că aceste jocuri sunt printre cele mai puţin poluante. Call of
Duty: Ghosts produce al doilea cea mai scăzută cantitate de CO2 din toate jocurile incluse în studiu, la o medie de 2.850.000 kg. Cel mai cumpărat, Call of Duty: Modern Warfare 3, a fost vândut în 26,5 milioane de exemplare, dar are a patra cea mai scăzută valoare a emisiilor de CO2 din clasament, de 3.975.000 kg.

Bioxidul de carbon nu este cel mai important poluat, care pune în pericol sănătatea oamenilor, dar este considerat gazul responsabil de încălzirea globală și schimbările climatice. Poluarea generată de sectorul transporturilor este mult mai periculoasă și datorită gazelor nocive eliberate în atmosferă, cum ar fi oxizii de azot, sulful și particulele generate de frecarea anvelopelor, frânelor și arderilor incomplete. Este motivul pentru care mașinile diesel au devenit oaia neagră a Europei.

România se numără printre cele mai poluate țări din Uniunea Europeană, iar capitala țării deține un record nedorit din acest punct de vedere. Nu întâmplător, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România nu și-a îndeplinit sarcinile pentru îmbunătățirea calității aerului, riscând să plătească amenzi uriașe din această cauză.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide