Nu ţi-ai schimbat încă anvelopele? Uite câteva motive foarte bune să o faci cât mai repede – VIDEO

Autor: ProMotor 14 apr. 2016 Știri auto
Nu ţi-ai schimbat încă anvelopele? Uite câteva motive foarte bune să o faci cât mai repede – VIDEO

 


În jur de 43% dintre şoferii europeni trec la anvelope de iarnă pentru sezonul rece, cu diferenţe uriaşe în funcţie de regiune. În timp ce 92% dintre polonezi şi 88% dintre germani conduc cu anvelope de iarnă, cifrele scad la 23% în Franţa şi la doar 8% în Marea Britanie . La modul general, folosirea anvelopelor de iarnă în Europa este în creştere, în parte datorită vremii total neprevăzute pe timp de iarnă din ultimii ani, dar şi ca urmare a noilor reglementări naţionale de siguranţă rutieră. Analiza Bridgetone a profilului conducătorului auto arată că şoferii familişti, mai ales părinţii, sunt grupul cel mai  probabil să schimbe la anvelope de iarnă în fiecare an.

Dar, în ciuda informaţiilor publicate repetat cu privire la faptul că anvelopele de iarnă nu performează în mod adecvat pe vreme caldă, un număr surprinzător de şoferi nu trec înapoi la anvelopele de vară. Cercetările Bridgestone arată că, spre exemplu, aproape 10% dintre şoferii italieni  rămân cu anvelopele de iarnă peste vară şi această cifră creşte la 18% în Danemarca .

 

Jake Rønsholt, Managing Director, Consumer Business Unit, Bridgestone Europe comentează: “Dacă eşti tentat să îţi păstrezi anvelopele de iarnă pe timpul verii, sfatul Bridgestone este simplu: nu face asta! Adevărul este că doar anvelopele de vară îţi pot oferi siguranţa şi performanţa de care ai nevoie pe vreme caldă.”


Care este diferenţa dintre anvelopele de iarnă şi cele de vară

Prin compusul lor special şi prin modelul benzii de rulare, anvelopele de iarnă sunt proiectate să rămână moi şi flexibile în condiţii reci, oferind tracţiune şi aderenţă la temperaturi scăzute pe suprafeţe uscate, umede şi cu gheaţă. Dar pe măsură ce temperaturile cresc, anvelopele de iarnă îşi pierd aceste avantaje, aderenţa scade şi banda de rulare începe să se uzeze mai repede.

Pe de altă parte, anvelopele de vară folosesc un compus mai tare care nu îşi pierde aderenţa pe carosabil fierbinte. La temperaturi ridicate, anvelopele de vară oferă performanţe generale îmbunătăţite faţă de anvelopele de iarnă, mai ales la frânare, manevrabilitate, rezistenţă la uzură, rezistenţă la rulare şi economie de carburant.

 

 

Mai sigure pe asfalt ud şi uscat 

Testele Bridgestone arată că diferenţa de performanţă dintre anvelopele de vară şi cele de iarnă în termeni de frânare şi manevrabilitate pe vreme căldă pot varia între 30% şi 8%, în funcţie de condiţiile de drum şi de temperatură. Pe vreme umedă şi o temperatură de aproape 30°C, un vehicul echipat cu anvelope de vară de calitate bună are o distanţă de frânare cu 30% mai mică decât un vehicul echipat cu anvelope de iarnă. În anumite condiţii, diferenţa poate egala chiar de două ori lungimea maşinii!

 

Sfaturi utile pentru îngrijirea anvelopelor

Bridgestone îţi recomandă să îţi verifici presiunea din pneuri o dată pe lună. Pentru a verifica dacă anvelopele au încă suficientă adâncime rămasă, în canalele principale ale acestora există indicatoare de uzură; dacă canalul principal are o adâncime mai mică sau egală cu indicatoarele de uzură, înseamnă că banda de rulare s-a uzat sub minimul legal de 1,6 mm şi este timpul să înlocuieşti rapid anvelopele. 

În mod regretabil, cercetările europene recente arată că foarte mulţi şoferi nu au grijă de anvelopele lor: 76% dintre şoferi nu verifică presiunea roţilor o dată pe lună, iar 54% verifică adâncimea benzii de rulare cel mult o dată pe an, sau niciodată!

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide