Varșovia va interzice circulația mașinilor vechi începând cu anul viitor

Autor: Ionuț Vîlciu 30 ian. 2023 Știri auto

Varșovia, capitala Poloniei, va interzice, începând cu 2024, circulația mașinilor vechi în centrul orașului. Măsurile vor afecta atât mașinile vechi pe benzină, cât și diesel.

Capitala Poloniei, Varșovia, va introduce anul viitor o „zonă de transport curată” care va interzice circulația mașinile vechi pe benzină și diesel în centrul orașului. Aceasta urmează unei decizii similare, recent introdusă în Cracovia, care a devenit primul oraș din Polonia, și din regiunea Europei Centrale și de Est, care a introdus astfel de măsuri, scrie Notes From Poland.

Începând cu 1 iulie 2024, mașinile diesel cu o vechime mai mare de 18 ani și mașinile pe benzină cu o vechime mai mare de 27 de ani nu vor mai fi permise în centrul Varșoviei, a anunțat primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski.

Aceste praguri vor fi apoi coborâte treptat, până când, în 2032, vor fi interzise mașinile diesel cu o vechime mai mare de 11 ani și mașinile pe benzină cu o vechime mai mare de 17 ani. Municipalitatea calculează că acest lucru va duce la o reducere cu 80% a emisiilor de oxizi de azot (NOx) și cu 69% a particulelor (PM).

Mașinile vechi nu vor mai avea dreptul la circulație

„Aerul curat din Varșovia este scopul nostru comun”, a scris primarul pe Twitter. „Este ceea ce ne străduim să facem ca administrație locală. Asta așteaptă locuitorii Varșoviei de la noi.”

El a susținut că 87% dintre locuitorii orașului spun că doresc ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a reduce poluarea aerului (care în Polonia este printre cele mai grave din Europa) și că 76% susțin ideea unei zone de transport curate.

Trzaskowski a mai remarcat că crearea unor astfel de zone în orașele cu o populație de peste 100.000 de locuitori este unul dintre angajamentele pe care și le-a asumat Polonia pentru a obține miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemie de la Uniunea Europeană.

Primăria Varșoviei a propus o limită pentru zona de aer curat care acoperă întreg districtul central Śródmieście și părți din districtele adiacente Wola, Ochota, Saska Kępa, Grochów și Praga. Va lansa trei luni de consultări publice cu locuitorii pentru a decide asupra limitelor finale.

În noiembrie, Cracovia a anunțat că va începe să introducă interdicția pentru mașinile vechi de la jumătatea anului 2024. Inițial, mașinile pe benzină cu o vechime mai mare de 31 de ani și cele diesel cu o vechime mai mare de 27 de ani vor fi interzise pe șosele, urmând să scadă la 25 de ani și, respectiv, 15 ani până în 2026.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide