Gândul Green. Mașinile diesel vor deveni din ce în ce mai scumpe iar infrastructura pentru cele electrice nu este încă completă

Autor: Promotor 14 dec. 2022 MASINI NOI

În Europa, Norvegia, cu 67% și Suedia, cu 26% și Olanda, cu 22%, se află în fruntea clasamentului în privința gradului de penetrare al mașinilor electrice în parcul auto național. România vine pe câteva locuri mai în urmă, cu un procent de 10%.

”Avem trei inconveniente mari: prețul, autonomia și lipsa de educație smart din partea publicului în general. În momentul în care ți-ai cumpărat o mașină electrică, ai nevoie de o aplicație ca să știi unde poți să te duci ca să încarci mașina”, a deschis subiectul Bogdan Pavel, realizatorul emisiunii Gândul Green.

”Nu neapărat, dar să nu trecem peste cifrele astea, ca să răspund și la aspectul acesta, unde ne situăm față de Suedia și Norvegia. 10% un nivel de penetrare în România a tehnologiei mașinilor electrice este cam la nivel de medie europeană. Dacă ne uităm în Franța, Italia, țări mai puțin orientate către concepte ecologice, asemenea țărilor nordice, nivelul de penetrare nu este unul mult mai mare decât în România. Deci noi suntem undeva foarte aproape de media europeană, ceea ce înseamnă că România în momentul de față nu suferă de un decalaj tehnologic”, a afirmat Adrian Mitrea, invitat al emisiunii.

Mașinile cu motor termic, în special cele diesel, se vor scumpi în următorii ani

”Sunt oameni care încă preferă să meargă în Germania să aducă la mâna a doua o mașină diesel care îl duce până în 2034. În 2034 își poate cumpăra o mașină diesel nouă, pentru că face economie, are range mare”, a spus Pavel.

”S-ar putea să nu mai vrei să cumperi o mașină diesel în 2034”, a intervenit Mitrea.

”Pentru că, după cum spun legile europene, va fi încurajată achiziția de mașini electrice noi prin asigurări, taxe, în așa fel încât să te convingă să renunți la cele clasice”, a continuat Pavel.

”Noi acum cu ce ne confruntăm ca jurnaliști auto este următoarea chestiune legată de Euro7: Euro7 vine cu niște schimbări mari de tot. Schimbările astea care presupun un control mult mai bun al emisiilor de orice fel, inclusiv montarea unor dispozitive care să colecteze praful de la plăcuțele de frână, chestie care crește costul foarte mult. Toate lucrurile astea vor face ca tehnologiile pe mașinile pe combustie să se scumpească foarte mult și ele. Din motivul acesta, anumite modele precum Ford Fiesta, Volkswagen Polo, toate pică, pentru că nu va mai fi rentabil ca pe o mașină care costă sub 15.000 de euro, să ai niște tehnologii care costă, luate împreună, pentru a reduce impactul asupra mediului, încă 5.000 de euro. Nu o să îți dea nimeni 25.000 de euro pe mașina aia. Atunci, din start mașinile pe combustie poluează cu diverse particule, pachetul tehnologic care le-ar aduce cât de cât pe linia de plutire este costisitor, deci ele se vor scumpi. Pe de altă parte, la mașinile electrice, ce vedem în ultimii 5 ani? Se ieftinesc”, a explicat Mitrea.

Infrastructura de încărcare a mașinilor electrice este deficitară în zonele de tranzit

Pentru temerarii care vor să plece în vacanță cu mașina electrică, există facilități care să le permită încărcarea automobilului, însă anumite zone din țară, dar și din țările europene vecine rămân neacoperite.

”Eu încă nu am plecat în Europa cu mașina electrică deși mi-ar plăcea. Știu de la alți colegi care au parcurs trasee foarte lungi în Europa cu mașini electrice că după ce treci de Budapesta nu mai ai nicio problemă cu stațiile de încărcare. Toate sunt rapide sau foarte rapide, nu sunt ocupate și nu se pune de anxietate sau probleme în ceea ce privește autonomia. Dacă este să ne referim la România, după părerea mea trebuie îmbunătățită infrastructura în zonele de tranzit, pentru că în zonele urbane stațiile sunt, nu ne putem plânge că nu găsim. Chiar acum, în zona unde locuiesc în București, a apărut o stație de încărcare și nici nu știam că vor să implementeze una. În zonele de tranzit, în special în apropierea autostrăzilor, ar trebui să se mai implementeze astfel de stații. Ele sunt, dar sunt stații supercharger Tesla, pentru că Tesla a investit și în propria infrastructură”, a explicat Lucian Popa, invitat al emisiunii.

VIDEO

Text: Andreea Ditcov

Video: Luci Popa

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Gandul Media Network



Comentarii
Inchide