O nouă etapă pentru vehiculele autonome: Finlandezii pregătesc un Roomba stradal

Autor: George Cristea 08 iun. 2021 Știri auto

Toată lumea așteaptă momentul în care mașinile nu vor mai avea volan și pedale, dar acesta ar putea fi încă departe. Avansul tehnologic apare însă de unde te aștepți mai puțin, finlandezii pregătind o nouă etapă pentru vehiculele autonome: un robot aspirator autonom, un fel de Roomba stradal, dacă vreți.

Intră în Galeria FOTO

Trombia Free este primul vehicul autonom pentru curăţarea străzilor, fiind dezvoltat de un start-up finlandez. Chiar dacă nu este mașina autonomă așteptată de toată lumea, Trombia Free ar putea fi pasul necesar pentru a ajunge la acest obiectiv.

Trombia Free are nevoie de numai 15% din energia necesară de celelalte vehicule de curățenie folosite în prezent. În plus, datorită faptului că este electric, va reduce emisiile de carbon cu până la 3 milioane de tone anual. Asta, desigur,l dacă toate utilajele similare alimentate astăzi cu motorină sau benzină vor fi înlocuite de Trombia Free, ceea ce ar fi imposibil.

Vehiculele autonome: Roomba stradal. Care sunt avantajele sale

Momentan este în faza de teste, urmând ca precomenzile să pornească în vară. Din 2022 va putea fi folosit de orice companie care îşi doreşte un astfel de vehicul pentru curăţarea străzilor. Cei de la Trombia, care s-au specializat în utilaje pentru întreținerea străzilor, adresează acest Roomba stradal orașelor smart, care sunt în căutarea unei soluții inteligente pentru curățenia stradală, cu emisii zero.

Trombia Free funcţionează indiferent de vreme şi foloseşte senzori inteligenţi LiDAR pentru deplasare. Din acest punct de vedere nu diferă de aspiratoarele inteligente produse de Roomba sau Xiaomi. Preţul nu a fost momentan dezvăluit, însă creatorul companiei spune că vor exista mai multe variante pentru achiziţionarea vehiculului.

„Vom pune la dispoziţie unităţi de Trombia Free cu un program flexibil de achiziţionare. Va exista investiţia tradiţională în acest utilaj, dar costul pe durata vieţii vehicului va fi mereu semnificativ mai mic decât în cazul celor tradiţionale” , a spus Antti Nikkanen, CEO al Trombia Technologies.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide