O nouă modalitate prin care șoferii români din Diaspora își pot obține permisul de conducere românesc

Autor: Adrian Somai 26 iul. 2023 Știri auto

Vești bune pentru șoferii români care au obținut permisul de conducere în România, iar mai apoi au ales să îl preschimbe cu un permis de conducere străin, ei urmând să poată susține un nou examen pentru obținerea permisului românesc fără a mai fi nevoie să urmeze cursurile de pregătire în cadrul unei școli auto. În momentul de față, preschimbarea permisului de conducere străin se dovedea în cele mai multe cazuri a fi un proces destul de dificil și de lungă durată, mulți șoferi ajungând chiar să renunțe.

Potrivit Profit.ro, în cazul permiselor de conducere obținute ca urmare a preschimbării sau a preschimbărilor succesive ale unor permise de conducere obținute prin examen în România, care nu îndeplinesc condițiile de preschimbare cu documente similare românești, titularii acestora se pot prezenta la examen în vederea obținerii unui permis de conducere românesc, făcând doar dovada că sunt apți din punct de vedere medical.

DGPCI va putea elibera permise de conducere internaționale

În plus, Guvernul a mai stabilit acum că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va putea emite permise de conducere internaționale. La momentul actual, singura instituție care eliberează contra unei taxe permisul internațional de conducere este Automobil Club Român (ACR).

De fapt, este vorba despre o traducere legalizată a permisului românesc, în șapte limbi de circulație internațională. Un astfel de permis este eliberat șoferilor care urmează să conducă autoturisme pe teritoriu străin, în special în afara Uniunii Europene. Permisul de conducere internațional este recunoscut de toate statele care au semnat în 1968 Convenția asupra Traficului Rutier de la Viena.

Permisul de conducere internațional va putea fi solicitat Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări exclusiv de către persoanele care posedă un permis de conducere românesc în termen de valabilitate. Bineînțeles, pot solicita acest permis doar acei șoferi al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat. Permisul de conducere internațional este valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de 3 ani de la data emiterii acestuia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide