O subsidiară a Grupului Toyota a falsificat datele privind emisiile poluante timp de 20 de ani

Autor: Mihai Morcovescu 03 aug. 2022 Știri auto
O subsidiară a Grupului Toyota a falsificat datele privind emisiile poluante timp de 20 de ani

Hino Motors, o companie subsidiară a Grupului Toyota care produce camioane și autobuze, face obiectul unui imens scandal în Japonia. O investigație realizată de o comisie internă a scos la iveală faptul că datele referitoare la emisiile poluante ale unor motoare au fost falsificate timp de aproape un deceniu.

Inginerii niponi au falsificat raportările privind emisiile de la anumite propulsoare începând cu anul 2003. Practic, falsificările au început cu mai mult de zece ani înaintea estimărilor anterioare.

Președintele companiei nipone, Satoshi Ogiso, a organizat o conferință de presă în care și-a prezentat public scuze față de clienți și față de acționari.

Cum au fost falsificate datele despre emisiile poluante

Guvernul Japoniei a demarat o anchetă odată cu descoperirea falsificării emisiilor poluante de către Volkswagen, în 2015. Trei ani mai târziu, experții care au efectuat ancheta anunțau că mărcile Mazda, Suzuki și Yamaha au testat în mod necorespunzător nivelul de emisii ale vehiculelor pe care le produc.

Ulterior, a fost derulată o altă investigație pentru a clarifica o situație similară la Subaru și Nissan. În aceste condiții, reprezentanții Hino Motors au creat o comisie care să investigheze modul în care au fost testate emisiile poluante. Raportul final al anchetei însumează 17 pagini și a fost publicat la 2 august 2022. Acesta a scos la iveală faptul că echipele de ingineri responsabile cu dezvoltarea motoarelor au falsificat aceste date.

Potrivit raportului, aceste nereguli nu ar avea legătură cu probleme de siguranță. Falsificările ar fi fost făcute în contextul unei atmosfere inflexibile în cadrul companiei japoneze deoarece personalul nu putea justifica neatingerea anumitor obiective stabilite anterior.

Mai exact, aceștia nu au putut realiza proiectele la standardele impuse de conducerea companiei, motiv pentru care unii dintre ingineri au falsificat rezultatele testelor pentru emisii, notează publicația Automotive News.

Acțiunile Toyota la bursă au scăzut cu 2,6%

Printre neregulile descoperite s-au numărat modificarea testelor de durabilitate privind emisiile pentru o serie de modele. De asemenea, s-a descoperit că erau manipulate informații privind eficiența consumului de combustibil în cazul motoarelor de cilindree mare.

Hino Motors spune că ia în serios rezultatele anchetei și că va lua măsuri pentru a preveni astfel de nereguli. Niponii vor institui un sistem corespunzător de verificare al emisiilor poluante. În plus, compania va veni cu un nou sistem de guvernanță corporativă în cel mult trei luni.

Ca urmare a descoperirii acestor nereguli, acțiunile companiei Hino Motors au scăzut cu 10% la Bursa de la Tokyo. Totodată, acțiunile Toyota au scăzut cu 2,6 puncte procentuale. Toyota deține 50,1% din Hino Motors, care produce vehicule vândute sub brandul celui mai mare producător auto din lume, inclusiv modelul Land Cruiser Prado (foto).

Sursa: Automotive News

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide