Operațiunea „Panglica”: Autostrăzi care vor fi inaugurate în campania electorală

Autor: George Cristea 22 nov. 2020 Știri auto

Autoritățile au dat startul la ceea ce am putea numi operațiunea „Panglica”, prin care mai multe autostrăzi vor fi inaugurate în campania electorală. Unele dintre acestea urmează să fie finalizate chiar înainte de termenul asumat, o premieră în România.

Intră în Galeria FOTO

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că, în timpul vizitei de lucru pe care a avut-o vineri pe varianta ocolitoare a oraşului Bacău, împreună cu premierul Ludovic Orban, a primit asigurări din partea antreprenorului că cei 16 kilometri de şosea, parte din Autostrada Moldovei, vor fi daţi în trafic în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie.

„Am asistat în aceste 12 luni la un progres remarcabil al proiectului, de la un stadiu fizic de 27% înregistrat în luna noiembrie a anului 2019, la 100% în luna septembrie a acestui an pentru obiectul 3 din contract, cei 7,3 km legătura rutieră de la sud de Bacău intre DN 2 şi DN 11 care au fost deschişi traficului, urmând ca şi restul din contract să fie finalizat în perioada comunicată de către antreprenor 27 noiembrie-3 decembrie 2020. Întregul obiectiv de investiţii va fi finalizat înainte de termenul contractual care este sfârşitul lunii ianuarie 2022, ceea ce este de lăudat si de încurajat în relaţia cu toţi antreprenorii”, a anunţat Lucian Bode pe Facebook.

Ministrul Lucian Bode a mai zis că tot în regiunea Moldovei, pentru primele patru secţiuni din A7, de la Ploieşti la Paşcani va fi demarată procedura de licitaţie pentru execuţie, iar pentru ultimele două sectoare, de la Paşcani la Siret, au fost semnate contracte pentru întocmirea documentaţiilor tehnice. De asemenea, în luna mai a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru A13.

Operațiunea „Panglica”: Ce alte autostrăzi vor mai fi inaugurate anul acesta în campania electorală

Nu totul este însă roz în zona Moldovei, după cum arată cei de la Asociația Pro Infrastructură (API). Astfel, autostrăzile Moldovei A7 și A8 merg înainte cu pași mici și foarte mici. Pe A7 cele 4 contracte de proiectare semnate în 2018 cu termene de 2 ani au acumulat întârzieri consistente, fiind departe de finalizare.

„Realizarea studiilor geotehnice de teren este avansată doar pe primele 2 sectoare dintre Ploiești și Focșani. Procedura pentru obținerea acordului de mediu este lansată oficial doar pentru tronsonul Ploiești-Buzău. CNAIR a plătit până acum sume infime pe cele 4 contracte, chiar și de sub 1% din valoarea ofertată. Este greu de crezut că toate cele 4 proiecte vor fi licitate pentru execuția lucrărilor în 2021”, scriu cei de la API pe Facebook. Următoarele 2 sectoare dintre Pașcani și Siret sunt într-un stadiu incipient, realizarea studiilor și a proiectului tehnic fiind contractate în septembrie.

„Pe A8 contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pe cei peste 200 de km dintre Tg. Mureș și Tg. Neamț a început în mai 2019 și ar fi trebuit să fie gata în ianuarie 2021, însă este departe de finalizare. Studiile geotehnice de teren au fost realizate doar pe sectoarele ușoare, nefiind atacate zonele grele de munte. Procedura de mediu (probabil cea mai complexă din România de până acum) nu a început, traseul proiectului fiind avizat foarte târziu, de câteva zile. Cu excepția avansului, CNAIR a efectuat plăți de 100,000 de lei, sub 1% din valoarea contractului. Finalizarea studiului în 2021 pare o misiune imposibilă în actualul ritm”, mai scriu cei de la API.

Vizite de lucru pe șantierele autostrăzilor din vestul țării

Ceva mai la vest, autoritățile din județul Alba au anunțat inaugurarea „până la Ziua Națională” a unui alt tronson de autostradă de pe A10 Sebeș Turda. Un alt tronson de autostradă care va fi inaugurat anul acesta este cel cuprins între Râșnov și Cristian, care fac parte din autostrada A3 Ploiești Brașov.

„Am vizitat azi șantierul autostrăzii Sebeș-Turda, unde constructorii și beneficiarul ne-au dat asigurări că în luna decembrie vom putea circula pe tronsonul 1, între Sebeș și Alba Iulia! Iar de anul viitor, pe tronsonul 2, loturile 3 și 4 fiind deja puse în circulație!”, a scris deputatul PNL Florin Roma, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, data la care se va circula pe noua porțiune de autostradă este 1 decembrie. ”Se deschide autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia. Se va putea circula de Ziua Națională. Ce nu a făcut PSD in 5 ani a făcut PNL in 5 luni” a scris și acesta pe contul său.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide