Încă un oraș din România ia în calcul trecerea la limita de viteză de 30 km/h

Autor: Elena Luchian 30 iul. 2021 Știri auto

Încă un oraș din România ia în calcul trecerea la limita de viteză de 30 km/h. Săptămâna trecută, Brașovul și-a anunțat intențiile de a schimba normele de circulație.

GALERIE FOTO

Autoritățile din România vor să urmeze exemplul marilor orașe din vest, precum Paris și Madrid. Aceste metropole au redus limita de viteză de la 50 la 30 km/h pe cele mai multe artere. După anunțul făcut de autoritățile din Brașov, a venit și rândul Primăriei Iași să lanseze în dezbatere publică un proiect care va impune schimbarea radicală. Proiectul vizează și circulația în prima bandă, așa cum este specificat, de fapt, și în Codul Rutier. Benzile superioare vor fi folosite doar pentru devansare.

Municipalitatea dorește astfel să-i încurajeze pe ieșeni să folosească alte mijloace de transport și să descurajeze utilizarea autoturismului personal.

“Aproximativ 30% din arterele stradale din municipiul Iași sunt vizate cu asemenea restricții pe banda întâi, cea de lângă bordură. E legat de încercarea de a aduce cât mai multe biciclete și alte mijloace de locomoție neconvenționale în spațiul public, pe stradă, acolo unde le este locul”, a explicat Mihai Chirica, primarul Iașiului.

Limita de viteză de 30 km/h reduce riscul de accidente și poluarea

O limită de viteză mai mică ar duce la reducerea numărului de accidente rutiere. S-ar reduce astfel și nivelul poluării.

Probabilitatea unui accident fatal pentru un pieton crește proporțional cu viteza. Riscul de deces este de 9 ori mai mic la 30 km/h decât la 50 km/h, iar leziunile sunt mult mai ușoare. Cu cât un șofer conduce mai repede, cu atât trebuie să anticipeze mai mult ceea ce se întâmplă în jurul său. Câmpul vizual se restrânge odată cu creșterea vitezei. Micșorând viteza de deplasare de la 50 la 30 km/h, câmpul vizual crește de la 90° la 120°”, se comunică în documentul publicat de Primărie.

Proiectul urmează să fie introdus pe ordinea de zi în Consiliul local și ar putea fi adoptat până la sfârșitul acestui an.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide