Primul oraș din România care impune limita de viteză de 30 km/h

Autor: Elena Luchian 22 iul. 2021 Știri auto

Un oraș din România ar putea deveni în curând primul care impune o limită de viteză de 30 km/h. Este și recomandarea Organizației Mondiale de Sănătate, care trage un semnal de alarmă în privința noxelor și în privința numărului tot mai mare de accidente rutiere.

GALERIE FOTO

Primul oraș din România care ar putea face o schimbare drastică în ceea ce privește limita de viteză ar putea fi Brașov. Consilierii locali plănuiesc un proiect pilot, care ar putea fi implementat pe străzi folosite de cei care aleg transport alternative precum biciclete sau trotinete.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, susține această măsură. Edilul dezvăluie că a primit numeroase sesizări privind viteza excesivă de la persoane care locuiesc în centrul vechi, scrie Gândul.

Până în anul 2016, limita de viteză în Brașov a fost de 60 km/h. În prezent, este de 50 km/h pe cele mai multe artere din oraș.

Reducerea vitezei vine însă, la pachet cu un mare dezavantaj. Timpul petrecut în trafic se va prelungi.

Brașov, încă un oraș pe lista lungă în care se impune limita de viteză de 30 km/h

Reglementarea ar reduce numărul accidentelor, dar și poluarea. România este pe primul loc la numărul de decese provocate de accidente rutiere, în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene: 96 de decese la un milion de locuitori. Viteza este principala cauză pentru producerea accidentelor grave.

Mari orașe din Europa au impus deja reguli cu privire la reducerea semnificativă a vitezei

În Paris, de exemplu, norma se aplică deja pe aproximativ 60% dintre străzi. Zona cu această limită de viteză se va extinde începând cu luna septembrie. Astfel, arterele pe care șoferii vor avea voie să circule cu peste 30 km/h vor deveni excepții.

Și în metropolele spaniole se aplică restricția. Aceasta este în vigoare pe orice drum urban cu o singură bandă pe sens. În capital Madrid, 30 km/h este limita de viteză impusă pe 80% dintre străzi.

La Bruxelles, în Belgia, exceptate de la această regulă sunt doar marile bulevarde ale orașului.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide