Orașul cu cel mai sigur trafic. Un singur om a murit într-un accident rutier în 2019

Autor: Elena Luchian 06 ian. 2020 Știri auto
Orașul cu cel mai sigur trafic. Un singur om a murit într-un accident rutier în 2019

Orașul cu cel mai sigur trafic din lume este Oslo. O singură persoană și-a pierdut viața într-un accident rutier în capitala Norvegiei.

Victime în rândul copiilor: zero. Victime în rândul pietonilor: zero. Victime în rândul bicicliștilor: zero. Sunt cifrele impresionante cu care se poate lăuda Oslo. Este pentru prima oară în istorie când niciun copil sub 16 ani nu și-a pierdut viața pe șosele norvegiene.

110 persoane au pierit în accidente rutiere în Norvegia anul trecut, cu două persoane mai mult decât în 2018. Norvegia numără o populație de 5,32 milioane de locuitori. Prin comparație, România, cu o populație de 19,4 milioane de locuitori, a înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori, poziționându-se astfel, pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Penultima este Bulgaria.

Cifrele înregistrate în Oslo sunt rezultatul unui program guvernamental, Vision Zero, prezentat încă din anul 2002 și pus în aplicare începând cu 2018. Acesta vizează reducerea până la zero a numărului de persoane decedate sau grav rănite în accidente rutiere până în 2029.

Pentru a atinge obiectivul, autoritățile norvegiene au redus limita de viteză (100 km/h pe autostrăzi și drumuri expres), iar în Oslo, s-a acordat, de-a lungul ultimilor ani, o atenție deosebită bicicliștilor. Aceștia beneficiază de o infrastructură sigură, care îi motivează pe locuitori să renunțe la autoturisme în vederea deplasării pe două roți.

Conform datelor furnizate de Administrația Drumurilor Publice din Norvegia, în ultimii 50 de ani, rata mortalității în accidente rutiere a scăzut semnificativ. 41 de morți au fost înregistrate în 1975.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide