Orașul din România în care se construiește un circuit pentru mașini autonome

Autor: Elena Luchian 23 iul. 2020 Știri auto

Un circuit pentru mașini autonome se va construi în România. Proiectul unic în țară are șanse mari să prindă prindă contur la Cluj-Napoca.

GALERIE FOTO

Proiectul “Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC) a fost depus de Consiliul Județean Cluj pentru finanțare europeană la începutul acestui an și a trecut etapa de preselecție. Acesta a fost notat cu 94,75 de puncte din cele 100 puse în joc. 53 de milioane de euro este valoarea proiectului.

Vor fi implicate în proiect entități cum ar fi Porsche Engineering România, Robert Bosch SRL, dar și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

„Dincolo de faptul că proiectul reprezintă o premieră absolută pentru România, marele merit al acestuia e legat de faptul că va consolida şi mai mult profilul Clujului de pol de creştere şi dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând şi componenta de testare a rezultatelor cercetării”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Viitorul Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj va fi unic în țară. Acesta va integra laboratoare specializate pentru dezvoltarea tehnologiilor și sistemelor pentru mașini autonome. Tot acolo se va regăsi și un circuit pentru testarea în siguranță a acestora.

La această oră, deși există în zonă companii care au ca domeniu de activitate și tehnologiile pentru mașini autonome, acestea nu au posibilitatea să le testeze într-un centru dedicat. Legislația din România nu permite pentru moment testarea acestora în condiții reale de trafic.

Cluj-Napoca, în sprijinul rulării autonome

Cluj-Napoca este primul oraș din România care va avea autobuze autonome. Vehiculele, produse de compania franceză Navya, un lider în domeniu, au o capacitate de transport de 12 persoane. Acestea circulă în mai multe capitale europene, precum Viena și Paris. În toamna anului trecut, au ajuns la Cluj, pentru a deservi zona centrală.

Și acel proiect, ca și cel rezervat circuitului de testare pentru mașini autonome, a beneficiat de implicarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide