Păgubiții City Insurance își vor putea primi banii mai repede. Ordonanța, publicată în Monitorul Oficial

Autor: Cristian Agatie 26 sept. 2021 Știri auto

Păgubiții City Insurance își vor putea primi banii mai repede după ce ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial. Măsura fusese anunțată în urmă cu o săptămână.

Intră în Galeria FOTO

Cei care au de recuperat bani de la City Insurance în urma unor daune produse de mașini asigurate la această companie vor putea face acest lucru mult mai devreme decât până acum. O ordonanță de urgență adoptată miercuri de guvern prevede că plățile vor putea fi făcute după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragerea a autorizației de funcționare City Insurance. Legislația anterioară prevedea ca plățile să se facă doar după ce după ce falimentul este declarat prin decizie definitivă în instanță, proces care ar fi putut dura ani de zile.

„Ordonanța de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, se arată în Ordonanța de Urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.

Păgubiții City Insurance își vor putea primi banii mai repede. Ce prevede noua ordonanță de urgență

Guvernul și-a motivat decizia urgenței cu privire la adoptarea acestui măsuri prin „riscul ca, în actuala conjunctură, disfuncționalitățile în obținerea de către păgubiți a resurselor necesare aferente costurilor reparațiilor să genereze tensiuni sociale și să determine propagarea efectelor negative ale falimentului iminent din sectorul asigurărilor în alte ramuri ale economiei naționale, precum industria auto, dar și să submineze încrederea populației în protecția oferită de asigurări și, în special, de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, cu riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie la nivel național”.

O a doua măsură prevăzută de noua ordonanță de urgență este majorarea plafonului despăgubirilor maxime pe care le poate plăti Fondul de Garantare a Asiguraților în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență. Mai precis, păgubiții pot primi acum până la 500.000 de lei pentru fiecare poliță de asigurare încheiată. Anterior, plafonul maxim era de 450.000 de lei și se acorda per creditor, și nu pe fiecare poliță.

Măsurile luate prin noua Ordonanță de Urgență fuseseră anunțate în urmă cu o săptămână de premierul Florin Cîțu, care a prezentat atunci proiectul acestei ordonanțe. Reamintim că Fondul de Garantare a Asiguraților a început deja să primească cereri pentru deschiderea dosarelor de daună.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide