PAL-V Liberty sunt primele mașini zburătoare certificate pentru drumurile publice din Europa

Autor: David Andrei 29 oct. 2020 Știri auto

PAL-V Liberty sunt primele mașini zburătoare care au fost certificate pentru drumurile publice din Europa. Va mai dura însă, până când vehiculele vor primi și aprobare de zbor în spațiul aerian european.

GALERIE FOTO

Cei de la PAL-V Liberty susțin că vehiculele lor sunt primele mașini zburătoare. Acestea tocmai au primit undă verde pentru a circula pe drumurile publice din Europa.

Modelele au trecut testele europene de omologare și pot fi înmatriculate și introduse în circulație. Programul de testare a demarat în luna februarie a acestui an și tocmai a fost finalizat. Acesta a constat în parcurgerea unor circuite de viteză, dar și verificarea sistemului de frânare și a emisiilor și nivelului de zgomot.

Această etapă reprezintă încă un pas către certificarea acestor vehicule pentru zbor. PAL-V Liberty se află în discuții, încă din anul 2015, și cu Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației. Compania estimează că procedura de omologare s-ar putea finaliza în 2022.

Această procedură include realizarea a nu mai puțin de 1.200 de rapoarte de testare. Numai după ce acestea vor fi finalizate, compania poate începe livrarea modelului către clienți.

Când vom vedea noile mașini zburătoare pe șosele și în aer?

Până atunci însă, șoferii vor putea vedea vehiculele PAL-V Liberty în teste pe șoselele din Europa. “Trucul nostru pentru a construi mașini zburătoare este faptul că ne-am asigurat că designul este conform normelor în vigoare în ceea ce privește atât circulația terestră, cât și cea aeriană”, explică Mike Stekelenburg, directorul tehnic al companiei.

“Să aud vehiculul cum prinde viață a fost de-a dreptul magnific. Să-l conduc a fost grozav. Se deplasează foarte ușor, răspunde imediat la comenzile privind direcția și accelerează foarte bine. Experiența este asemănătoare cu aceea trăită la volanul unei mașini sport”, sunt cuvintele lui Hans Joore, pilotul de teste de la PAL-V Liberty.

Compania a primit deja solicitări de rezervare a mașinilor zburătoare, în ciuda prețului de 399.000 de dolari (echivalentul a aproximativ 340.652 de euro), trecut în contul versiunii entry-level, Liberty Sport Edition. Versiunile de top vor avea un preț de pornire de 559.000 de dolari (511.405 euro).

 

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide