Panasonic va construi pentru Tesla cea mai mare fabrică de baterii din lume

Autor: Mihai Morcovescu 17 iul. 2022 Știri auto

Gigantul japonez de electronice Panasonic anunță că va construi cea mai mare fabrică de baterii pentru vehiculele electrice din lume. Viitoarea unitate de producție va fi ridicată în Statele Unite ale Americii, cel mai probabil în Kansas sau în Oklahoma. Va fi una dintre cele mai mari fabrici de acest gen din SUA.

Aici vor fi produse noile baterii 4680 care vor fi furnizate producătorului de automobile cu emisii zero Tesla. Astfel, niponii vor crea aproape 4.000 de noi locuri de muncă.

Panasonic și-a propus ca, până în 2028, să tripleze capacitatea globală de producție de baterii, care acum este de 50 de gigawați-oră pe an. În cadrul acestui plan, va instala două linii de producție la o fabrică din prefectura Wakayama, Japonia, în 2023. Doar această investiție are o valoare de 580 de milioane de dolari și va permite ca la locația japoneză să producă și noile celule 4680.

Panasonic va investi 4 miliarde de dolari în noua fabrică

Cererea de baterii a companiei Tesla a reprezentat un factor important în decizia Panasonic de a construi noua fabrică în SUA. Potrivit oficialilor Panasonic,investiția se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari și va fi cea mai mare investiție privată din istoria statului Kansas.

Concernul nipon operează în prezent Gigafactory 1 din statul Nevada alături de Tesla. Compania a investit aproximativ 1,455 miliarde de dolari în această unitate de producție. În paralel, Panasonic lucrează la o nouă tehnologie pentru a crește densitatea energiei bateriei cu o cincime până în 2030. În acest fel, autonomia automobilelor Tesla ar putea crește cu peste 100 de kilometri.

De asemenea, în cazul altor producători, noua tehnologie a japonezilor ar putea face ca viitoarele mașini cu emisii zero să fie mai spațioase. Totodată, acestea ar urma să fie și mai ușoare. Autonomia de rulare, însă, va rămâne neschimbată.

Pachetul de baterii este cea mai scumpă componentă a unui vehicul electric. Performanțele îmbunătățite și costurile mai mici sunt considerate elemente-cheie pentru susținerea câștigurilor în ceea ce privește vânzările globale.

Mai mulți producători de baterii și de automobile au anunțat în ultimele luni planuri de înființare de noi fabrici în SUA. Spre exemplu, LG și General Motors vor investi împreună 2,6 miliarde de dolari pentru construirea unei noi fabrici de baterii în statul Michigan.

De asemenea, LG Energy Solution va investi 1,4 miliarde de dolari pentru ridicarea unei noi fabrici de baterii în Arizona. Această unitate va demara producția în cursul anului 2024 și va avea o capacitate de 11 gigawați-oră pe an.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Panasonic


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide