Parapetele actuale nu au nicio șansă în fața mașinilor electrice mari – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 07 feb. 2024 Știri auto

Un test efectuat în SUA a arătat că parapetele de protecție actuale nu rezistă la un impact cu un vehicul electric de mari dimensiuni.

Știm cu toții că, de foarte multe ori, mașinile electrice sunt mai grele decât automobilele clasice de talie similară. Acest lucru este generat, în mare parte, de pachetele de baterii, care cântăresc foarte mult. Astfel, s-a ajuns la situația în care barierele actuale să nu mai reziste impactului cu un vehicul electric de mari dimensiuni.

Parapetele folosite în prezent pe autostrăzile americane nu sunt capabile să reziste mașinilor electrice care se ciocnesc cu acestea. Acest lucru a fost descoperit de specialiștii de la Centrul de Securitate al Universității din Nebraska în urma unor teste efectuate cu un Rivian R1T. Motivul principal este masa mare a acestor noi mașini electrice.

Un Rivian R1T distruge o barieră de protecție din metal – Video

Videoclipul publicat pe canalul de YouTube University of Nebraska–Lincoln ne prezintă procesul de testare organizat pe un poligon închis. Vehiculul folosit a fost un Rivian R1T, care a fost accelerat până la viteza de aproape 100 km/h și izbit sub unghi într-un parapet de oțel 12, după care a fost amenajat unul suplimentar din blocuri de beton.

Conceput ca o barieră ieftină, de înaltă performanță, sistemul de balustradă testat, Midwest Guardrail System sau MGS, a fost dezvoltat la Midwest Roadside Safety Facility ca răspuns la rupturile și răsturnările barierei cu sisteme mai vechi. MGS a fost testat cu mașini ce cântăresc între 1.088 și 2.267 de kilograme. Până în prezent, s-a știut puțin despre modul în care sistemul va funcționa în accidentele care implică vehiculele electrice, care cântăresc de obicei cu 20% până la 50% mai mult decât vehiculele pe benzină.

Cercetătorii au notat că, în ciuda rezultatului nereușit al testului, pasagerii de la bordul camionetei electrice nu ar fi fost cel mai probabil răniți, deoarece interiorul acestuia a rămas practic neatins. Provocarea de a adapta din nou barierele de protecție pentru a se potrivi cu mixul de vehicule electrice mai grele, vehicule mai ușoare pe benzină, SUV-uri și camionete mai înalte și mașini mai mici rămâne. Cercetătorii spun că sistemul de bariere trebuie reproiectat ținând cont de situația actuală, cât mai repede cu putință.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: NEBRASKA TODAY


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide